Ceapa galbena, cea mai intalnita, atat in piete, cat si in magazine, este eficienta in tratarea racelilor si a afectiunilor respiratorii. De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la combaterea migrenelor.
Ceapa dulce – are un continut scazut de sulf si este cunoscuta pentru ca imbunatateste sanatatea osoasa, reduce inflamatiile si ajuta la digestie.
Ceapa frantuzeasca -contine vitaminele A si C, dar si antioxidanti care ajuta la prevenirea si tratarea alergiilor si la tinerea sub control a nivelului de zahar din sange.
Ceapa verde – este preferata de multi oameni mai ales in timpul verii, atunci cand se consuma mult mai multe salate. Este bogata in antioxidanti si ajuta la reglarea glicemiei, la protejarea inimii si la intarirea imunitatii.
Din toate felurile de ceapa, soiul rosu este cel mai eficient in uciderea celulelor cancerului de san si de colon. Acest lucru a fost publicat in Food Research in urma unui studiu. Culoarea inchisa a cepei rosii indica un nivel mai ridicat de antocianina. este un pigment care creste eficacitatea quercetinei (o molecula care actioneaza precum un aliat natural pentru imunitate si sanatate), substanta care se gaseste in ceapa. Potrivit autorului studiului Abdulmonem Murayyan: „ceapa activeaza cai are ucid celulele canceroase. Ea creeaza un mediu nefavorabil pentru aceste celule si perturba comunicarea dintre celulele canceroase, ceea ce inhiba cresterea lor‟.