Boli

#trezire dimineata #ora trezire #energie

Cea mai buna ora la care ar trebui sa ne trezim dimineata ca sa fim plini de energie toata ziua

Specialistii in domeniul somnului si al neurostiintei sugereaza ca ora la care ne trezim dimineata poate influenta semnificativ nivelul nostru de energie si productivitatea de-a lungul zilei.

Desi fiecare persoana are ritmuri biologice diferite, exista o serie de recomandari generale care ne pot ajuta sa ne gasim ora optima de trezire, potrivita pentru un nivel ridicat de energie si concentrare. In mod surprinzator, un studiu recent subliniaza ca trezitul la ora 7:00 dimineata sau mai devreme poate fi cheia pentru o stare de bine pe parcursul intregii zile.

Ritmul circadian, cunoscut si sub denumirea de „ceas biologic”, este un ciclu de aproximativ 24 de ore pe care organismul uman il urmeaza pentru a-si regla procesele fiziologice, inclusiv somnul si starea de veghe. Aceasta rutina este influentata de expunerea la lumina naturala, care stimuleaza eliberarea de hormoni precum melatonina si cortizolul, esentiali pentru starea de vigilenta si somn.

Potrivit expertilor, cel mai benefic pentru corp este sa respectam aceste ritmuri, ceea ce inseamna sa ne culcam si sa ne trezim in jurul acelorasi ore in fiecare zi.

Pentru a ne trezi cu energie maxima, ora de trezire ideala ar trebui sa corespunda cu faza de somn usor, astfel incat corpul sa nu fie „smuls” dintr-o faza de somn profund. Prin urmare, daca ne planificam ora de trezire in functie de acest ciclu, putem evita senzatia de oboseala persistenta.

Specialistii recomanda sa calculam intervale de 90 de minute pentru ciclurile de somn si sa alegem ora de trezire astfel incat sa ne incadram la finalul unui ciclu complet.

Ora 7:00 dimineata – punct de referinta pentru energie optima

Un studiu realizat recent de cercetatori in domeniul neurostiintei a indicat ca trezitul intre orele 6:30 si 7:30 dimineata aduce beneficii notabile pentru nivelul de energie pe durata zilei. Acest interval se aliniaza ritmurilor circadiene ale majoritatii oamenilor si corespunde cu orele in care nivelul de cortizol este in crestere, ceea ce ajuta la trezirea organismului si la mentinerea atentiei.

Astfel, trezitul la ora 7:00 este considerat de specialisti o ora ideala pentru multe persoane, oferindu-le sansa de a profita de un ciclu complet de somn si de a incepe ziua cu energie.

O alta explicatie pentru beneficiile trezitului la 7:00 dimineata este sincronizarea cu mediul extern. In societatile moderne, majoritatea activitatilor zilnice, de la munca la orele de masa si sport, incep in jurul orei 9:00. Astfel, trezitul mai devreme permite o mai buna adaptare la rutina zilnica, evitand stresul si presiunea timpului care apar atunci cand ne trezim prea tarziu.

Totusi, ora de trezire ideala variaza de la o persoana la alta, in functie de stilul de viata si preferintele individuale. Persoanele care au nevoie de mai multe ore de somn sau cei care au un ritm biologic diferit ar putea gasi o alta ora mai potrivita, dar in general, acest interval de dimineata aduce beneficii pentru majoritatea oamenilor.

Cum sa mentinem obiceiuri de somn sanatoase

Pentru a ne asigura ca ora de trezire ne ajuta sa ne simtim energici, este esential sa mentinem o igiena a somnului corespunzatoare. Aceasta include atat ora la care ne culcam, cat si conditiile de somn. Specialistii recomanda sa ne culcam in jurul orei 22:00 - 23:00, pentru a acumula un numar optim de ore de odihna inainte de ora de trezire.

Evitarea luminii albastre de la dispozitive electronice cu cel putin o ora inainte de culcare este, de asemenea, benefica, deoarece aceasta lumina poate suprima melatonina si poate afecta calitatea somnului.

In plus, crearea unei rutine linistitoare inainte de culcare poate imbunatati semnificativ calitatea somnului. Activitati precum cititul unei carti, meditatia sau practicarea exercitiilor de respiratie profunda ajuta corpul sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru somn. In acest fel, trezitul de dimineata devine mai usor, iar nivelul de energie este mai constant pe parcursul zilei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare