Boli

#tratament vitiligo #depigmentare piele #vitiligo #tratament #simptome

Ce trebuie sa stii despre vitiligo, boala care duce la depigmentarea pielii

Milioane de persoane de pe intreg Globul sufera de vitiligo, majoritatea dintre ei imbolnavindu-se inainte de varsta de 21 de ani, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Boala se manifesta prin aparitia mai multor pete albe, de dimensiuni diferite, pe suprafata corpului.

Zonele cel mai des afectate de vitiligo sunt cele expuse la soare: fata, mainile, gatul, buzele, dar si picioarele. Pot fi afectate si organele genitale si interiorul cavitatii bucale. De asemenea, in afara de petele albe, mai poate aparea incaruntirea si albirea parului de pe scalp, dar si a sprancenelor si a genelor.

Factorii declansatori ai afectiunii

Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa descopere cu precizie factorii care duc la declansarea acestei boli. Pana acum insa, toate stdudiile facute au ajuns la concluzia ca factorii declansatori cei mai des intalniti sunt de natura autoimuna. Mai exact, melanocitele (celulele care pigmenteaza pielea)  sunt distruse si atacate de sistemul imunitar.

Potrivit membrilor Academiei Americane de Dermatologie, afectiunea se mai poate declansa si in urma unui eveniment extrem de stresant din viata unei persoane.

Tipuri de vitiligo

Exista mai multe feluri de vitiligo, in functie de modul in care sunt distribuite petele albe la nivelul corpului. Astfel, exista vitiligo local, caz in care depigmentarea este prezenta doar pe portiuni mici ale pielii.

Un alt tip de vitiligo e cel generalizat, cand petele sunt asimetrice, in numar destul de mare, pe mai multe parti ale corpului. Nu in ultimul rand, exista si vitiligo segmentar, care apare cel mai adesea pe fond nervos, caz in care petele pot aparea doar pe o portiune din corp: pe un brat, pe un picior, pe gat.

Metode de tratament

Medicul va pune diagnosticul in urma examinarii pacientului si in urma unor teste de sange. In ceea ce priveste tratamentul, acesta este de lunga durata, iar progresele depind de fiecare persoana in parte. Bolnavilor le sunt administrate medicamente si creme cu corticosteroizi, dar le sunt recomandate si sedinte de fototerapie (terapie cu lumina). Se poate recurge si la grefa de piele, prin care pacientului i se transplanteaza un fragment mic de piele pe zona afectata de boala.

Pacientii trebuie sa foloseasca zi de zi crema cu protectie solara, pe care sa o aplice cu 15 minute inainte sa iasa din casa.

Sursa foto: health-for-everyday.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului