Boli

#medicamente #administrare medicamente #statine #reducerea colesterolului

Ce trebuie sa stii despre medicamentele pe baza de statine

Medicamentele pe baza de statine sunt din ce in ce mai populare, in acelasi timp sunt si foarte controversate. Sunt extrem de eficiente in reducerea colesterolului, insa au efecte secundare extrem de periculoase. Trebuie luate numai la recomandarea medicului.

De asemenea, tratamentul cu statine trebuie insotit de un stil de viata sanatos, cu multa miscare si alimentatie echilibrata.
 

Ce sunt medicamentele cu statine


Primul medicament pe baza de statine, mevastatin, a fost izolat dintr-o ciuperca. Orezul rosu, un ingredient esential in cultura chineza, contine mevastatin. Si alte medicamente pe baza de statine au fost derivate din culturi de ciuperci. Insa, majoritatea medicamentelor pe baza de statine sunt in totalitate sintetice.

Medicamentele pe baza de statine blocheaza o enzima din organism care favorizeaza formarea colesterolului. Astfel, aceste medicamente scad nivelul de colesterol rau din organism.

Printre medicamentele pe baza de statine se numara: altocor, altoprev, mevacor, crestor, lescol, lipitor, livalo, pravachol sau zocor.

Pe langa micsorarea nivelului de colesterol, aceste medicamente reduc si riscul de afectiuni cardiace.
 

Cat de riscante sunt statinele


Daca suferi de afectiuni cardiace sau ai un nivel marit de colesterol, statinele sunt cele mai bune medicamente pe care le poti lua. Cand sunt folosite sub atenta supraveghere a medicului si conform recomandarilor, statinele sunt medicamente sigure si eficiente.

Tratamentul cu statine nu este insa pentru toata lumea. Sunt medicamente puternice, care trebuie luate doar la recomandarea medicului. In paralel cu tratamentul, pacientul trebuie sa faca miscare si sa aiba grija la dieta.
 

Cine trebuie sa ia statine


Medicamentele pe baza de statine sunt destinate persoanelor care sunt expuse riscului de probleme cardiace. Factorii de risc sunt varsta, nivelul total de colesterol, nivelul de colesterol bun, presiunea arteriala si fumatul.

Decizia de a lua medicamente cu statine depinde insa de medic, care este singurul in masura sa prescrie astfel de medicamente. Chiar daca sunt extrem de eficiente, statinele trebuie combinate cu un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si multa miscare.

Exista si cateva categorii de persoane care nu trebuie sa ia statine. Printre acestea se numara femeile insarcinate si cele care vor sa ramana insarcinate. De asemenea, statinele pot interactiona cu alte medicamente.
 

Care sunt riscurile statinelor


Orice fel de medicament prezinta un anume risc, iar statinele nu fac exceptie. Printre riscurile statinelor se numara pierderea memoriei si confuzia mentala temporare si diabetul. Insa, statinele reduc si riscul de dementa vasculara.

Cel mai intalnit efect secundar al statinelor este incordarea musculara, care este perceputa de numerosi pacienti si poate fi foarte severa.
 

Alte efecte secundare:

  • dureri de cap;
  • insomnie;
  • oboseala;
  • somnolenta;
  • ameteala;
  • greata;
  • voma;
  • crampe si dureri abdominale;
  • balonare;
  • gaze intestinale;
  • diaree;
  • constipatie;
  • mancarimi.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului