Boli

#tratament #aspirina #antibiotice #gripa #infectie #sinuzita #raceala

Ce trebuie sa stii despre sinuzita

O persoana din 10 sufera in fiecare an de sinuzita . Sinuzita este descrisa ca fiind inflamarea sinusurilor, in urma unei infectii virale sau bacteriene. Sinusurile sunt cavitati osoase din jurul nasului si a fruntii captusite cu o mucoasa specifica pentru caile respiratorii.

Sinuzita este de doua tipuri: acuta (se declanseaza brusc si violent) si cronica (se manifesta treptat). Sinuzita cronica este mult mai des intalnita decat forma acuta, o persoana putand sa se imbolnaveasca de mai multe ori pe an.

Cum apare sinuzita?

In general, sinuzita apare in urma unei infectii virale: gripa, raceala etc. Aceste afectiuni provoaca inflamarea mucoasei nazale care exercita o presiune asupra orificiilor nazale, lasand sa curga mucusul. Sinusurile se umplu astfel cu mucus, oxigenul nu mai poate patrunde, ceea ce creaza un mijloc ideal pentru cresterea bacteriilor.

Cum se manifesta sinuzita?

Principalele simptome sunt: durerea si congestia. Locul dureros semnifica de obicei sursa infectiei. De exemplu, o infectie a sinusului inferior (sinus maxilar) provoaca dureri mari de dinti la nivelul maxilarului superior si dureri sub ochi.

O infectie a sinusurilor superioare (sinus frontal) provoaca dureri la nivelul tamplelor. Infectia sinusurilor mici situate intre ochi (sinus etmoidal) cauzeaza o durere intre si in spatele ochilor si mai ales dureri puternice de cap.

Un mucus galben sau verde, uneori urat mirositor, curge din nas din cauza gazelor eliberate de bacterii. Bolnavul de sinuzita are o stare generala proasta. Acesta nu face febra, daca infectia se limiteaza doar la sinusuri.

Iata cateva simptome care iti pot semnala de asemenea ca suferi de sinuzita:

  • Esti racit/a (ai simptome similare racelii) de mai mult de 7 zile;
  • Ti-ai pierdut mirosul si gustul;
  • Ai dureri mari in gat;
  • Simti presiune la nivelul capului;
  • Tusesti mult, in special noaptea;
  • Oboseala excesiva.

Cum se trateaza sinuzita?

In primul rand, medicul trebuie sa-ti puna acest diagnostic. Acesta va incerca sa rezolve doua probleme: infectia si cauza obstructiei sinusurilor. Infectia va fi tratata cu ajutorul antibioticelor, in functie de tipul de bacterie . Pentru o sinuzita acuta medicatia se va lua in jur de 10-14 zile. Insa, daca este vorba de o sinuzita cronica de mai mult de trei luni, tratamentul antibiotic dureaza uneori chiar si sase saptamani.

Este esential sa urmezi tratamentul integral potrivit indicatiilor medicului, chiar daca simptomele au disparut. Altfel, bacteriile se pot multiplica din nou, dezvoltand rezistenta la acest antibiotic.

Decongestionantele sunt eficiente atat pentru sinusuri cat si pentru nas.  Vaporizatoarele de asemenea sunt benefice, insa nu trebuie utilizate mai des de trei zile consecutiv, pentru a nu agrava congestia si inflamarea mucoasei. In caz de sinuzita cronica, medicul poate curata cavitatea nazala cu ajutorul unei solutii saline.

Sfaturi pentru a preveni sinuzita:

  • In momentul in care ai contractat o raceala, urmeaza un tratament adecvat;
  • Sufla nasul bland si evita sa blochezi una dintre nari in timp ce sufli;
  • Bea cat mai multe lichide pentru a subtia mucusul pentru a-i permite sa curga mai usor;
  • Renunta la fumat si nu sta in locuri care se fumeaza;
  • Bea un pahar de apa sau de ceai la fiecare ora, cand esti racit/a;
  • Inspira aer umed. Pentru a face acest lucru pune un vas cu apa in camera, de preferat pe calorifer daca este cald, sau achizitioneaza-ti un umidificator de camera;
  • Pentru a elimina durerile de cap, se poate administra aspirina sau ibuprofen. Insa, nu la aspirina sau ibuprofen daca iei anticoagulante. Pentru a elimina orice indoiala, este indicat sa ceri inainte sfatul unui specialist;
  • Daca simti ca mucusul se duce in gat, poti face gargara cu apa calda pentru a preveni acest lucru;
  • In timpul somnului, este bine sa dormi pe o perna mai ridicata.


Citeste mai mult:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare