Boli

#boli cardiovasculare #glucoza sange #obezitate #grasime #metabolism #sindrom metabolic

Ce trebuie sa stii despre sindromul metabolic

Sindromul metabolic este o asociere de mai multe afectiuni, care apar simultan si maresc riscul de boli cardiace, infarct si diabet. Tensiunea arteriala ridicata , nivelul marit de insulina si colesterol din organism sau grasimea in exces din jurul taliei sunt semnele acestui sindrom alarmant.

 

Simptomele sindromului metabolic


Cele mai importante simptome ale sindromului metabolic sunt:

  • grasimea abdominala in exces;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea;
  • nivelul mare de trigliceride in sange;
  • rezistenta la insulina.


Daca nu te simti bine si recunosti unul dintre simptomele de mai sus, este indicat sa mergi la un control la medicul de familie.
 

Cauzele sindromului metabolic
 

Sindromul metabolic se afla in stransa legatura cu metabolismul organismului, in special cu rezistenta la insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care controleaza cantitatea de zahar din sange.

In mod normal, sistemul digestiv sintetizeaza alimentele pe care le consumi in glucoza. Sangele transporta glucoza in toate tesuturile organismului, celulele folosind-o ca energie.

Glucoza patrunde in celule cu ajutorul insulinei. La persoanele cu rezistenta la insulina, celulele nu mai raspund in mod normal la acest hormon, iar glucoza nu mai poate patrunde in celule la fel de usor.

Organismul reactioneaza la acest proces, producand mai multa insulina decat are nevoie. Acest lucru duce insa la incapacitatea organismului de mai produce insulina necesara metabolizarii glucozei. Pe scurt, pacientul cu rezistenta la insulina este predispus la diabet.

Nivelul marit de glucoza din sange este un motiv alarmant care sa te trimita la medic, aceasta situatie fiind denumita chiar "prediabet".

Cantitatea mare de insulina din organism aduce si alte probleme organismului: nivel marit de trigliceride si diverse afectiuni ale rinichilor. Combinate, toate aceste probleme duc la afectiuni grave, care iti pot pune viata in pericol.
 

Factori de risc


Varsta. Riscul sindromului metabolic creste o data cu varsta, afectand peste 40% dintre persoanele de peste 60 de ani. Semnele acestui sindrom pot aparea insa inca din copilarie.

Obezitatea. Kilogramele in plus si obezitatea maresc riscul acestui sindrom. In special grasimea in exces din jurul taliei trebuie sa te ingrijoreze.

Mostenirea genetica. Este foarte probabil sa suferi de acest sindrom daca in familia ta au existat cazuri de diabet, in special de diabet in timpul sarcinii.

Alte afectiuni. Hipertensiunea, afectiunile cardiovasculare sau sindromul ovarelor polichistice maresc riscul sindromului metabolic.
 

Complicatii ale sindromului metabolic


Sindromul metabolic duce la dezvoltarea si agravarea afectiunile cardiovasculare si a diabetului.
 

Masuri de preventie ale sindromului metabolic


Adopta o dieta echilibrata. Consuma multe fructe si legume proaspete, bogate in fibre. Opteaza pentru carnea slaba, de pasare sau pui. Evita carnea rosie, alimentele procesate si prajite. Elimina din alimentatie sarea de masa si inlocuieste-o cu alte condimente .

Fa mai mult sport. Fa mai multa miscare, in fiecare zi. De cel putin trei ori pe saptamana mergi la sala de aerobic sau fitness.

Renunta la fumat. Fumatul mareste riscul de rezistenta la insulina si agraveaza simptomele acestui sindrom.

Slabeste. Pierderea in greutate, chiar si a cinci kilograme, reduce nivelul de insulina si de glucoza din sange. De asemenea, scade si tensiunea arteriala si riscul de diabet.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului