Boli

#boli #infectie #osteomielita #infectie a oaselor

Ce trebuie sa stii despre osteomielita, inflamatia maduvei osoase

Stiai ca banalele taieturi sau accidente reprezinta factori de risc major pentru osteomielita, o infectie severa a oaselor? Aceasta boala este dusmanul din umbra care poate afecta orice persoana sanatoasa, care intra in contact cu germeni nocivi. Afla mai jos ce trebuie sa stii despre osteomielita si cum sa previi aparitia ei!


Ce este osteomielita

Osteomielita este o infectie a oaselor. Boala se declanseaza cand infectiile din corp ajung in oase, prin intermediul sangelui sau prin contaminarea de la tesuturile vecine. De asemenea, osteomielita poate aparea si de la sine, daca un os a fost fracturat si expus germenilor.

La copii, osteomielita afecteaza in general oasele picioarelor si ale bratelor, in timp ce la adulti afecteaza maduva osoasa. Persoanele care sufera de diabet sunt mult mai expuse riscului de osteomielita, in special daca sufera si de ulcer la picior.

In zilele noastre, osteomielita se trateaza cu succes, prin intermediul tratamentelor cu antibiotice puternice si al interventiilor chirugicale.


Simptomele osteomielitei

Printre simptomele osteomielitei se numara:

  • febra
  • frisoane
  • iritabilitate
  • letargie
  • durere in zona infectiei
  • inflamarea si inrosirea zonei cu infectie


Trebuie sa mergi de urgenta la medic daca te confrunti cu dureri severe ale oaselor si febra mare.


Cauzele osteomielitei

Majoritatea cazurilor de osteomielita este cauzata de infectia cu stafilococ, un tip de germen care se gaseste in mod normal in pielea si nasul oamenilor. Germenii pot patrunde in oase prin mai multe cai:

Prin sange: Germeni din alte zone ale organismului, precum plamanii sau tractul urinar, ajung in sange si de aici in zonele mai sensibile ale oaselor.

De la o infectie existenta in organism: Ranile severe transporta germeni in tot organismul, inclusiv in zona oaselor.

Prin contaminare directa: Aceasta infectie apare in cazurile unor fracturi severe, cand rana este expusa direct la germeni.


Complicatii ale osteomielitei

Osteonecroza. Infectia oaselor impiedica circulatia sangelui catre oase, ceea ce duce la moartea acestora. Oasele se vindeca doar dupa interventia chirurgicala care indeparteaza sectiuni mici din osul mort.

Artrita septica. In unele cazuri, infectia oaselor se poate raspandi si la alte tesuturi din jur.

Dezvoltarea defectuoasa. La copii, osteomielita inhiba dezvoltarea corespunzatoare a sistemului osos.

Cancer de piele. Daca osteomielita a fost cauzata de expunerea directa la infectii, riscul de cancer de piele este foarte mare.


Tratamentul osteomielitei

Cele mai comune tratamente pentru osteomielita includ administrarea de antibiotice si operatiile chirurgicale de indepartare a portiunilor infectate. O biopsie a oaselor indica tipul de germeni care au cauzat infectia, astfel ca medicul poate prescrie antibioticele potrivite.

De obicei, antibioticele sunt administrate intravenos, iar tratamentul dureaza cel putin sase saptamani. Efectele secundare ale tratamentelor cu antibiotice includ greata, voma sau diarea.


Masuri de preventie a osteomielitei

In general, masurile pe care le poti lua pentru a preveni osteomielita sunt evitarea taieturilor si accidentarilor, care favorizeaza expunerea directa la germeni si infectarea zonelor expuse. Daca te-ai taiat sau accidentat, este indicat sa cureti si sa dezinfectezi cat mai bine zona afectata si sa bandajezi. Verifica apoi zona, pentru a depista la timp semne ale infectiei.

Sursa foto: emedicina.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare