Boli

#menopauza #cauze #menopauza indusa

Ce trebuie sa stii despre menopauza indusa

Menopauza este un proces natural prin care trece orice femeie odata cu inaintarea in varsta. Insa anumite tratamente, medicamente si proceduri chirurgicale favorizeaza declansarea menopauzei, fenomen care are efecte dramatice asupra organismului unei femei. Afla mai jos mai multe detalii despre menopauza indusa.


Cand apare menopauza?

Menopauza este un proces gradual in viata unei femei si anunta incheierea ciclului menstrual si a fertilitatii. Este un fenomen natural, prin care trec toate femeile, pe masura ce inainteaza in varsta. Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc estrogeni si progesteroni, doi hormoni necesari pentru ciclul reproductiv al femeii.

Chiar daca apare in mod natural pe masura ce organismul inainteaza in varsta, menopauza poate aparea si spontan, ca rezultat al interventiilor chirurgicale, tratamentelor pentru anumite afectiuni, precum cancer. In astfel de cazuri, menopauza este indusa.


Cauzele menopauzei induse

Ovariectomia. Menopauza chirurgicala apare atunci cand ambele ovare sunt indepartate chirurgical, impreuna cu uterul. Indepartarea ovarelor impreuna cu uterul, inainte de menopauza naturala, are un efect dramatic asupra corpului unei femei si cauzeaza o serie de schimbari hormonale spontane.

Chimioterapia. Chimioterapia, folosita pentru tratarea cancerului, are efecte serioase asupra ovarelor unei femei. Chiar si dupa terminarea tratamentului, femeia se confrunta cu numeroase disfunctii ale ovarelor, timp de luni si chiar ani de zile. De cele mai multe ori, ovarele nu mai functioneaza, fenomen care apare si in functie de varsta si tipul de medicamentele prescrise pacientei.

Radiatii. Radiatia pelvisului cauzeaza adesea intreruperea functiei ovarelor. Acest lucru se intampla in cazul cancerului cervical, cand cantitatea de radiatii aplicata este foarte mare.


Complicatiile menopauzei induse

Atunci cand ovarele sunt indepartate, principala sursa de hormoni estrogeni se pierde. Acesti hormoni protejeaza oasele si inima. De asemenea, hormonii estrogeni sunt importanti si pentru functia creierului, intrucat ajuta la incetinirea procesului de degradare cerebrala si previne dementa.

Astfel, menopauza chirurgicala mareste riscul unei femei de a avea parte de probleme cognitive, dementa si de alte afectiuni cerebrale.

Sursa foto: womenofgrace.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare