Boli

#boli #afectiuni #mastalgie #durere sani

Ce trebuie sa stii despre mastalgie sau durerile de sani

Te confrunti adesea cu dureri severe de sani? Nu te impacienta, foarte rar aceste durerile sunt semne ale cancerului la san. Mergi insa la medic si discuta cu el optiunile de tratament. Pana atunci, afla mai jos mai multe detalii despre mastalgie.


Ce este mastalgia

Mastalgia sau durerile de sani reprezinta o problema comuna in randul femeilor. Durerile pot fi acompaniate si de senzatia de arsura si de intarirea tesuturilor mamare.

Unele femei se confrunta cu dureri severe de sani, care dureaza mai mult de cinci zile pe luna, in special in perioada ciclului menstrual. Si femeile aflate la menopauza au dureri de sani, insa fenomenul este mai des intalnit in randul femeilor tinere.

De multe ori, durerile de sani semnaleaza prezenta unor formatiuni noncanceroase (benigne) si foarte rar reprezinta un semnal al cancerului de san, insa daca durerile nu dispar nici dupa ciclul menstrual trebuie analizate de catre un medic.


Simptomele mastalgiei

Durerile de sani sunt impartite in doua categorii: ciclice si nonciclice, fiecare cu trasaturi distincte.

Durerile de san ciclice sunt in stransa legatura cu ciclul menstrual, sunt acompaniate de umflaturi sau noduli, sunt prezente de obicei la ambii sani si pot radia catre subrat. De asemenea, sunt mult mai intense cu doua saptamani inainte de ciclul menstrual.

Durerile de san nonciclice nu au legatura cu ciclul menstrual, sunt acompaniate de senzatia de arsura si afecteaza de obicei doar un san, intr-o zona localizata.


Cand sa mergi la medic

Mergi la medic daca:

  • durerile de sani persista zilnic, mai mult de doua saptamani
  • durerile sunt localizate intr-o zona specifica a sanului
  • durerile se agraveaza in timp


Cauzele mastalgiei

Hormoni reproductivi. Durerile de sani ciclice sunt cauzate in special de schimbarile hormonale care insotesc ciclul menstrual. Aceste dureri dispar odata cu sarcina sau cu menopauza.

Factori anatomici. Durerile de sani nonciclice sunt adesea cauzate de chisturile mamare, traumele mamare sau operatiile chirurgicale. Durerile de inima sau de muschi pot de asemenea radia catre sani.

Medicamente. Anumite medicamente pe baza de hormoni, precum cele pentru infertilitate sau contraceptie, sunt asociate cu durerile de sani. De asemenea, antidepresivele pot cauza dureri de sani.

Marimea sanilor. Femeile cu sani mari se confrunta adesea cu dureri severe. Aceste dureri sunt acompaniate si de disconfort in zona gatului, umerilor si spatelui.


Cum se trateaza mastalgia

De cele mai multe ori, durerile de sani dispar in cateva luni. Exista insa si femei care necesita tratament, caz in care medicul va prescrie diverse medicamente.

In primul rand trebuie tratata cauza durerilor de sani, de la purtarea modelului de sutien necorespunzator, pana la schimbarea metodelor de contraceptie. Medicul va prescrie medicamente antiinflamatorii, care trebuie aplicate direct pe san, in zona afectata.

Si anumite contraceptive orale ajuta la ameliorarea si tratarea durerilor de sani. In plus, femeile aflate la menopauza si care urmeaza terapii hormonale trebuie sa renunte la aceste terapii.

Femeile care se confrunta cu dureri de sani pot aplica in zona afectata comprese reci sau fierbinti. In plus, este important sa poarte sutienele potrivite, chiar si in timpul noptii, in special daca sanii sunt mai sensibili. De asemenea, trebuie sa limiteze consumul de cofeina si grasimi care afecteaza tesuturile mamare.

Sursa foto: chatelaine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului