Boli

#amigdale #amigdalita #inflamarea amigdalelor

Ce trebuie sa stii despre inflamarea amigdalelor

Inflamarea amigdalelor este o afectiune frecventa in randul copiilor, insa poate aparea si la adulti. Se trateaza cu antibiotice, bauturi calde si odihna.

La capatul gatului, in interior, se gasesc doua mase de tesuturi limfatice denumite amigdale care protejeaza organismul de infectii. Insa, uneori, aceste amigdale se infecteaza. Suprasolicitate de bacaterii si virusuri, amigdalele se inflameaza, ducand la amigdalita, o afectiune care apare ocazional, in special la copii.
 

Cauzele si simptomele inflamarii amigdalelor


Infectiile virale sunt cele mai comune cauze ale inflamarii amigdalelor, insa responsabile sunt si infectiile bacteriene. Cea mai comuna bacterie care cauzeaza amigdalita este streptococul. Printre virusuri se numara adenovirusul, rinovirusul, virusul de gripa sau enterovirusul.

Principalul simptom al amigdalitei este gatul inflamat. De asemenea, amigdalele se inflameaza si se umfla, uneori atat de grav incat blocheaza caile de respiratie.

Alte simptome ale amigdalitei sunt amigdale rosii, pete albe sau galbene pe amigdale, durere la inghitire, dureri de cap, lipsa apetitului, dureri de ureche, dificultati la respiratie si inghitire, glande inflamate in zona gatului, febra, frisoane, greata, voma sau adureri abdominale.
 

Complicatii ale amigdalitei


Inflamarea frecventa a amigdalelor poate duce la diverse complicatii, unele dintre ele foarte serioase. Printre acestea se numara dificultatea de a respira, respiratie intrerupta in timpul somnului, infectii care se raspandesc in tesuturile profunde ale organismului sau infectii care rezulta in abcese cu puroi.

In plus, daca amigdalita cauzata de streptococ nu este tratata la timp, poate aparea febra reumatica, o dereglare inflamatorie care afecteaza inima, incheieturile si alte tesuturi.
 

Cum se trateaza amigdalita


De obicei, amigdalita se trateaza cu o serie de antibiotice. De asemenea, este foarte important ca pacientul sa consume multe lichide si sa controleze durerile. Spitalizarea este necesara in cazuri grave, in special atunci cand caile respiratorii sunt blocate. Daca boala este cronica sau recurenta, este necesara indepartarea chirugicala a amigdalelor.

De asemenea, este foarte important ca bolnavul sa se odihneasca, sa consume alimente si bauturi calde. Pot fi preparate si gargare cu sare, care linistesc gatul. In plus, camera in care sta bolnavul trebuie sa fie bine aerisita.

Pacientul trebuie sa stea departe de fumul de tigara si produsele de curatare chimice care pot irita gatul.
 

Cum sa previi amigdalita


Germenii care cauzeaza amigdalitele virale si bacteriene sunt contagioase. Astfel, cea mai buna solutie pentru a preveni aceasta afectiune este o igiena riguroasa. Este important sa te speli pe maini frecvent, sa eviti impartirea de alimente, pahare sau ustensile.

De asemenea, atunci cand esti bolnav trebuie sa stai acasa si sa nu intri in contact cu alte persoane bolnave. Spala-te bine de fiecare data cand ajungi acasa sau la birou, stranuta intotdeauna in batista sau servetel. Foloseste solutii de dezinfectare si servetele de unica folosinta pe care sa le arunci la gunoi dupa folosire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare