Boli

#hipoglicemie #glicemie #glucoza #zahar din sange

Ce trebuie sa stii despre hipoglicemie

Hipoglicemia apare atunci cand nivelul de scade dramatic. Acest fenomen apare de obicei dupa o perioada de cateva ore in care nu mancam. In aceste situatii este foarte important sa restabilim nivelul normal de zahar din sange . Netratata, hipoglicemia poate duce la numeroase complicatii.
 

Ce este hipoglicemia


Hipoglicemia este o afectiune medicala care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este foarte mic. Zaharul sau este principala sursa sursa de energie a organismului uman.

Aceasta afectiune este cel mai adesea asociata cu diabetul. Exista insa si alte afectiuni care pot duce la hipoglicemie . Ca si febra, hipoglicemia nu este o afectiune in sine, ci un indicator al unei probleme de sanatate.

Tratamentul imediat al hipoglicemiei se realizeaza fie prin consumul de alimente care contin zahar, fie prin medicamente. Tratamentul pe termen lung trebuie sa se adreseze cauzei hipoglicemiei.
 

Simptomele hipoglicemiei


Creierul are nevoie de un aport constant de glucoza , pe care fie o stocheaza, fie o metabolizeaza in energie. Daca nivelul de glucoza este prea mic, poate duce la numeroase efecte secundare.

Printre acestea se numara:

  • confuzia;
  • inabilitatea de a realiza sarcinile zilnice;
  • problemele de vedere;
  • atacurile de inima;
  • pierderea cunostintei.


Hipoglicemia se manifesta si prin:

  • palpitatii;
  • tremuraturi;
  • anxietate;
  • transpiratie;
  • foame.


Este foarte important sa mergi imediat la medic, deoarece hipoglicemia este un indicator pentru numeroase afectiuni medicale serioase, printre care si diabet.
 

Cauzele hipoglicemiei


Cauzele hipoglicemiei sunt numeroase, insa efectele secundare ale medicamentelor pentru diabet sunt principalele cauze. Pentru a intelege insa aceasta problema de sanatate, trebuie sa stii cum functioneaza organismul si cum ajuta la reglarea productiei de zahar.

In timpul digestiei, organismul metabolizeaza carbohidratii din alimente in numeroase molecule de zahar. Una dintre aceste molecule de zahar este glucoza, principala sursa de energie a organismului. Glucoza este absorbita de catre sange, insa nu poate patrunde in celulele tesuturilor fara ajutorul insulinei, un hormon produs de pancreas.

Atunci cand nivelul de glucoza din sange creste, acest proces stimuleaza anumite celulele ale pancreasului, care elibereaza insulina . La randul ei, insulina stimuleaza celulele astfel incat acestea sa absoarba mai usor glucoza. Cantitatile in exces de glucoza sunt stocate in ficat si muschi, sub forma de glicogen.

Atunci cand nivelul de zahar din sange scade, un alt hormon produs de pancreas, glucagon, ajuta ficatul la metabolizarea glicogenului pentru a elibera glucoza in circulatia sangelui. La persoanele sanatoase, nivelul de zahar din sange scade dupa o perioada de cateva ore de nemancare.

Hipoglicemia poate fi insa cauzata si de anumite medicamente, consumul in , diverse afectiuni ale ficatului, rinichilor sau pancreasului. Hipoglicemia mai poate fi cauzata si de deficiente ale glandelor endocrine.
 

Cum sa previi hipoglicemia


Persoanele care sufera de diabet, trebuie sa urmeze cu strictete recomandarile si medicatia prescrisa de medicul specialist. Este foarte important ca la fiecare simptom neobisnuit sa discuti cu medicul tau si sa mentii nivelul de glucoza din sange la cote normale.

Persoanele care nu sufera de diabet trebuie sa aiba un stil de viata sanatos , cu cinci mese pe zi, de preferinta la aceeasi ora zilnic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului