Boli

#ecografie cardiaca

Ce trebuie sa stii despre ecografia cardiaca

Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente afectiuni si ramân, in continuare, principala cauza de deces la nivel mondial. Ele pot fi diagnosticate cu ajutorul mai multor investigatii, printre care si ecografia cardiaca. Cunoscuta si sub numele de ecocardiografie, aceasta este o investigatie care utilizeaza un dispozitiv cu ultrasunete, pentru obtinerea imaginilor de la nivelul cordului. Sonda ecografica reuseste sa capteze informatii cu privire la forma inimii si a camerelor acesteia, forma si miscarea valvelor cardiace si modul de functionare a inimii. Investigatia este rapida si accesibila, fiind esentiala pentru diagnosticarea unor afectiuni cardiace. Iata ce este, cum se efectueaza si ce afectiuni poate diagnostica o ecografie cardiaca. 

 

Când este nevoie de o ecografie cardiaca?

Medicul iti poate recomanda o ecografie cardiaca in situatia in care prezinti simptomele unei boli cardiovasculare, cum ar fi:

●      dureri in piept, care pot iradia spre brate, umeri sau barbie;

●      dificultati de respiratie la efort sau senzatia de lipsa de aer;

●      hipotensiune sau hipertensiune;

●      murmur cardiac;

●      edeme ale membrelor (picioare umflate).

Mai poate fi nevoie de o ecografie cardiaca, daca suferi de o malformatie congenitala a inimii sau daca ai o alta boala a cordului ce necesita monitorizare. Daca ai avut un infarct de miocard in trecut, medicul iti poate face regulat o ecografie cardiaca. In cazul in care ai suferit o trauma, cum ar fi un accident, la nivelul pieptului, poti avea nevoie de o astfel de procedura de diagnostic.

Tipuri de ecocardiografie

Ecografia cardiaca poate fi:

●      Transtoracica – se utilizeaza o sonda ecografica sau un transductor si un gel special, care se deplaseaza pe suprafata pieptului. Se efectueaza in repaus,  cu sau fara substanta de contrast.

●      Transesofagiana – se utilizeaza un transductor subtire atasat de un tub, care este introdus in gât.

●      De stres – ecografia cardiaca transtoracica se efectueaza in timp ce pacientul face efort fizic.

Cum se efectueaza ecografia cardiaca?

Tehnicile prin care se realizeaza o astfel de investigatie depind de tipul de ecografie necesar.

Ecografia cardiaca transtoracica

Ecografia cardiaca transtoracica nu presupune o pregatire speciala. In timpul investigatiei, trebuie sa stai intins pe spate sau pe partea stânga a corpului. Medicul aplica un gel special pe sonda ecografica, apoi incepe sa o deplaseze in diferite zone ale toracelui, apasând usor. Gelul are rolul de a face posibila captarea imaginilor cu ajutorul ultrasunetelor. In timp ce medicul deplaseaza sonda pe piele, el urmareste si imaginile care apar in timp real, pe ecranul ecografului. De asemenea, medicul poate realiza câteva fotografii sau o inregistrare video a imaginilor captate. La final, vei primi servetele, pentru a sterge gelul de pe piept.

Ecocardiografia transesofagiana

In cazul unei ecografii transesofagiene, nu ai voie sa manânci nimic timp de 6 ore inainte de procedura. Proteza dentara trebuie indepartata inainte de procedura. Acest tip de ecografie presupune inserarea sondei ecografice in esofag. Pentru a ajunge la esofag, medicul introduce sonda prin gât, folosind un tub subtire si flexibil. Inainte de introducerea tubului, medicul pulverizeaza in gât o substanta anestezica. Aceasta tehnica se utilizeaza atunci când nu se pot obtine imaginile dorite prin ecografia transtoracica sau când este nevoie de obtinerea de imagini ale partii posterioare a inimii. Fata de ecografia cardiaca transtoracica, aceasta procedura ofera imagini mai detaliate, deoarece esofagul este imediat in spatele cordului.

Ecografia cardiaca de stres

Ecografia cardiaca de stres se efectueaza asemanator ecografiei transtoracice. Totusi, spre deosebire de aceasta, ecografia cardiaca de stres se face in conditii de efort fizic. Pacientul trebuie sa faca efort progresiv pe o bicicleta statica, timp in care medicul va monitoriza tensiunea arteriala, activitatea electrica a inimii (cu ajutorul unor electrozi) si activitatea mecanica a inimii (cu ajutorul sondei ecografice). In loc de efortul fizic propriu-zis, se poate administra un medicament care sa stimuleze inima asemanator activitatii fizice.

Ce afectiuni depisteaza?

Cu ajutorul unei ecografii cardiace pot fi depistate:

●      cheagurile de sânge si placile de aterom

●      bolile de aorta (anevrism, disectie de aorta)

●      malformatiile congenitale cardiace

●      tumori la nivelul inimii

●      probleme ale valvelor cardiace

●      cardiomiopatie

●      inima marita de volum

Ecografia cardiaca este o procedura accesibila, care se poate efectua oriunde, atât in spitale, cât si in clinicile de cardiologie (ecografie cardiaca in Bucuresti).

Asadar, ecografia cardiaca este o procedura de diagnostic simpla, care poate ajuta la depistarea multor afectiuni cardiace. Mergi la medic, daca prezinti simptome ale bolilor cardiovasculare.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Us3AQvyOP-o

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare