Boli

#sanatate #afectiuni #alergii # alergii de toamna

Ce trebuie sa stii despre alergiile de toamna

Chiar daca temperaturile incep sa scada, multe persoane care sufera de alergii nu se simt mai bine nici in lunile de toamna. Factorii care declanseaza alergiile sunt tacuti si ataca atunci cand nu te astepti.

Cauzele alergiilor de toamna

Plantele de sex masculin elibereaza in aer celule mici, polen, pentru a se reproduce. Atunci cand polenul sau alte particule, de praf de exemplu, patrund in caile nazale ale anumitor persoane, sistemul imunitar al acestora percep aceste particule ca inamici si elibereaza anticorpi, substane care in mod normal identifica si ataca bacteriile, virusurile si alte organisme care cauzeaza anumite boli.

Anticorpii ataca alergenii, ceea ce duce la eliberearea de anumite substante chimice, histamine, in sange. Histaminele favorizeaza aparitia simptomelor, precum mancarimile, stranutul sau tusea.

Simptomele alergiilor de toamna

Printre simptomele alergiilor de toamna se numara:

nas care curge

lacrimarea ochilor

stranut

tuse

mancarimi la nivelul ochilor si nasului

cercuri negre sub ochi.

Persoanele care sufera de alergii se pot confrunta si cu mancarimi pe gat sau in cavitatea bucala, o afectiune care se numeste sindromul de alergie orala. Aceste simptome pot aparea si atunci cand consumi anumite alimente precum banane, castraveti sau pepene galben.

De asemenea, alergiile la alimente pot provoca simptome precum crampe abdominale, greata, voma, diaree sau tuse. Reactiile severe, precum socul anafilactic, duc la umflarea buzelor, limbii si gatului, ceea ce ingreuneaza respiratia.

Cum se trateaza alergiile de toamna

Pentru a trata alergiile de toamna, medicul va prescrie mai multe medicamente. Printre acestea se numara corticosteroizii, care se gasesc sub forma spray-urilor nazale si care reduc inflamatiile din nas.

Antihistaminicele reduc stranutul si mancarimile prin blocarea actiunilor histaminelor, substante produse in timpul reactiei alergice.

Medicamentele decongestionante curata mucusul din caile nazale si reduc congestia si inflamatiile. Injectiile cu alergen expune organismul la doze graduale de alergeni, pana cand organismul devine imun si il tolereaza. Aceste injectii amelioreaza simptomele pentru o perioada mai lunga de timp.

Chiar daca anumite medicamente pentru alergii nu au nevoie de prescriptie medicale, este foarte important sa discuti cu medicul de familie despre problema ta. De asemenea, inainte de a lua medicamentele trebuie sa citesti cu atentie eticheta.

Stilul de viata si alergiile de toamna

Daca suferi de alergie, trebuie sa stii anumite lucruri si sa te protejezi, astfel incat simptomele sa nu se agraveze. Astfel, este indicat sa nu iesi afara intre orele 10 - 15, atunci cand nivelul de polen creste.

Curata foarte bine filtrele de aer conditionat, astfel incat in casa sa nu intre alergenii de-afara. De asemenea, poti instala si filtre pentru alergeni. Achizitioneaza un umidificator pentru a mentine aerul proaspat in locuinta.

Mentine casa in permanenta curata, da cu aspeiratorul cel putin de doua pe saptamana si sterge praful zilnic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare