Boli

#inceput de osteoporoza #femei #osteoporoza

Ce trebuie sa stie toate femeile! Cum iti dai seama ca ai inceput de osteoporoza

 

Osteoporoza este o afectiune a oaselor, care apare atunci cand densitatea masei osoase scade. Iata ce trebuie sa stii pentru a evita dezvoltarea acestei afectiuni si care sunt recomandarile de care trebuie sa tii cont.

Totul despre osteoporoza: cauze, preventie si tratament

Potrivit studiilor, pana in jurul varstei de 30 de ani corpul descompune tesutul osos vechi si il inlocuieste cu unul nou. Insa, in jurul acestei varste, masa osoasa inceteaza sa mai creasca. Incepand de la aceasta varsta trebuie acordata o atentie mai mare sanatatii oaselor. 

Intre 40 si 50 de ani oasele incep sa se descompuna. Structura osului se modifica, semanand in interior cu un fagure, al carui spatii se maresc treptat. De asemenea, si invelisul exterior devine mai fragil. Astfel ca, din totalul de 206 oase cate are organismul uman, osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul soldului, a coloanei vertebrale si la incheieturile mainilor.

Aceasta afectiune se instaleaza in corp fara simptome in prima faza si  poate fi constatata doar in momentul in care se ajunge la fractura de os. Este o afectiune mai frecventa in randul femeilor si al varstnicilor. 

Cum afli daca esti predispus la osteoporoza

In cazul femeilor, sunt predispuse la osteoporoza cele care au in istoricul familiei aceasta boala. De asemenea, si cele care au suferit o interventie chirurgicala de extirpare a ovarelor inainte de a intra la menopauza. Si femeile care au intrat timpuriu la menopauza sau care au avut de-a lungul vietii un deficit de calciu si vitamina D, dar si care au avut o viata sedentara, sunt predispuse la osteoporoza.

De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru artrita, cancer, antidepresive, antiepileptice sau medicamente pentru diabetul de tip 2 sunt printre oamenii predispusi la aceasta boala.

Cum poti preveni si intarzia aparitia osteoporozei. Ce tratamente se fac

Pentru a preveni ca oasele sa devina fragile si sa se deterioreze, oamenii trebuie sa consume cat mai des alimente bogate in calciu si vitamina D. De asemenea, miscarea este esentiala, de aceea se recomanda exercitiile fizice regulate si renuntarea la alcool.

Dupa ce a fost deja pus diagnosticul de osteoporoza,  tratamentul consta in medicamentele care incetinesc pierderea osoasa si cele care ajuta la reconstruirea oaselor. Aceste tratamente pot fi prescrise doar de medicul specialist.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare