Boli

#somn #afectiuni #dormit putin

Ce ti se poate intampla daca dormi prea putin

O persoana adulta ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte, pentru ca organismul sa se poata reface dupa efortul fizic si psihic de peste zi. Cu toate acestea, multe persoane ignora recomandarea medicilor si prefera sa renunte la cateva ore de somn in favoarea altor activitati, cum ar fi navigarea pe internet, discutiile la telefon sau vizionarea unui film.

Sigur ca exista si situatia in care suferi de insomnie, narcolepsie, apnee in somn sau sindromul picioarelor nelinistite. In acest caz, este bine sa cauti un tratament adecvat sau macar solutii simple prin care poti ameliora simptomele.

Din cand in cand, poti avea o noapte alba, insa trebuie sa stii ca daca ti se intampla frecvent sa dormi foarte putin, iti expui organismul la afectiuni si probleme serioase.

Te poti confrunta cu paralizia in timpul somnului

Paralizia in timpul somnului este o tulburare cu care se confrunta milioane de persoane din intreaga lume. De fapt, intre 50 si 60% din populatia Terrei ajunge sa aiba in decursul vietii cel putin un episod de paralizie la timpul somnului.

Tulburarea, considerata parasomnie, se manifesta atunci cand te trezesti din somn, insa nu-ti poti misca corpul si nici nu poti vorbi, pret de cateva secunde sau minute. Situatia este cu atat mai terifianta cu cat cele mai multe persoane ajung sa aiba impresia ca vad diferite siluete plimbandu-se prin fata lor sau aud voci, insa nu pot lua nicio masura pentru a se proteja, mai exact nu se pot misca si nici nu pot tipa dupa ajutor.

Desi nu este considerata o afectiune periculoasa, paralizia in timpul somnului poate fi prevenita, printr-un stil de viata sanatos si un somn linistit, de 7-9 ore pe noapte.

Poti suferi de depresie

Intre depresie si lipsa somnului exista o dubla legatura. Pe de o parte, orele putine de somn favorizeaza instalarea depresiei, iar pe de alta parte, depresia alimenteaza starea de veghe in timpul noptii. Ideal ar fi sa cauti un tratament adecvat imediat ce prezinti primele simptome de depresie sau anxietate.

Te poti ingrasa

Lipsa somnului este unul dintre motivele surprinzatoare pentru care te trezesti cu cateva kilograme in plus. Motivul: in timpul somnului, organismul produce doi hormoni, leptina si grelina. Cu cat somnul este mai agitat si mai scurt, cu atat cantitatea de grelina va fi mai mare, ceea ce duce la cresterea apetitului si, in final, la ingrasare. Un somn linistit si odihnitor creste productia de leptina, hormonul care controleaza senzatia de foame.

Sursa foto: csuchico.edu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare