Boli

#tensiune arteriala normala #tensiune arteriala #hipertensiune

Ce tensiune arteriala ar trebui sa ai, in functie de varsta

Inca de cand implinim varsta de 20 de ani, medicii ne recomanda sa masuram tensiunea la fiecare 2 ani, daca este mai mica de 120/80, potrivit specialistilor de la Asociatia Americana a Inimii. Cand valoarea ei este mai mare, vizitele la medic ar trebui sa fie mai dese, la fel si atunci cand inaintam in varsta!

Riscul de a suferi de hipertensiune arteriala creste dupa 45 de ani, de aceea, dupa aceasta varsta, ar trebui sa o iei anual. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool si stresul pot favoriza aparitia bolii. Hipertensiunea arteriala poate provoace leziuni pe artere si sa creasca riscul de accident vascular, infarct, insuficienta renala si alte afectiuni grave.

Tensiunea sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor vasculari imediat dupa ce acesta este pompat de inima in artere, in timp ce valoarea diastolica este data de presiunea sangelui in intervalul dintre contractiile cardiace, atunci cand inima este plina de sange. Pentru ca valoarea optima a tensiunii este de 120 cu 80 mmHg (milimetri pe coloana de mercur), orice valoare care depaseste 140 cu 90 mmHg este considerata un semn de hipertensiune arteriala.


 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare