Boli

#lentile progresive #probleme vedere #vedere

Ce sunt lentilele progresive?

Acestea sunt un tip de lentile multifocale, pentru persoanele care au nevoie de lentile de corectare pentru a vedea obiecte la distanta si de aproape. Aceste lentile permit sa vedeti clar la o varietate de distante, fara o linie bifocala.

 

Nevoia de lentila progresiva creste odata cu varsta. Pana la varsta de 35 sau 40 de ani, multi oameni au dificultati in a-si concentra ochii asupra obiectelor din apropiere. Acest fapt este cunoscut sub denumirea de prezbiopie si, pentru a compensa aceasta problema de focalizare, unii oameni poarta ochelari de vedere pentru distanta, precum si ochelari de citit pentru apropiere.

Desi aceasta abordare poate functiona, o pereche de ochelari progresivi ofera o solutie mai simpla si mai convenabila pentru problemele de vedere legate de varsta:

-sectiunea superioara a unui obiectiv progresiv ofera puterea de care aveti nevoie pentru a vedea clar in departare.

-sectiunea inferioara ofera puterea de care aveti nevoie pentru a vedea clar de aproape.

-sectiunea din mijloc va ajuta sa vedeti clar la distante intermediare sau mijlocii.

Aceste lentile asigura o tranzitie treptata de sus in jos.

Chiar daca unii oameni au nevoie de lentile progresive pe masura ce imbatranesc, aceste lentile sunt, de asemenea, o optiune pentru copiii care au nevoie de ochelari de vedere pentru miopie si hipermetropie.

Care sunt beneficiile lentilelor progresive?

Lentilele progresive nu sunt doar o optiune pentru corectarea miopiei si a hipermetropiei, ele pot, de asemenea, corecta un astigmatism. Astigmatismul se formeaza atunci cand lumina nu se concentreaza uniform pe retina din cauza unei cornee de forma neregulata, rezultand intr-o vedere incetosata.

Alaturi de corectarea problemelor de vedere, alte avantaje ale lentilelor progresive includ:

1. Nevoia doar unei singure perechi de ochelari

Unii oameni considera ca o lentila progresiva este mai buna decat o lentila clasica, deoarece le permite sa vada clar la distante diferite, fara a fi nevoie sa poarte o a doua pereche de ochelari. O lentila progresiva face treaba mai multor lentile de-odata, astfel incat sa ai la indemana doar o pereche de ochelari.

2. Fara linie bifocala inestetica

Lentilele progresive ofera beneficiile unui obiectiv multifocal fara o linie multifocala. Si, deoarece exista o schimbare treptata a tranzitiei de la aproape la departe, cu o lentila progresiva, nu trebuie sa faceti fata unor schimbari bruste de claritate, care sunt comune in cazul liniilor multifocale.

3. Aspect modern

Ochelarii de vedere bifocali si trifocali sunt uneori asociati cu batranetea. Prin urmare, purtarea ochelarilor de vedere cu o linie bifocala va poate face sa va simtiti inconfortabil. S-ar putea sa va simtiti mai confortabil cu o lentila progresiva, una ce nu are o grosime mentionabila.

Care sunt dezavantajele lentilelor progresive?

In timp ce o lentila progresiva poate oferi claritate vizuala „fara linie”, este important sa cunoastem si dezavantajele acestor lentile.

1. Trebuie sa invatati cum sa priviti prin lentila

Desi nu ia foarte mult timp, fiindca lentilele progresive nu au o linie, exista o curba de invatare care trebuie respectata. Ar putea dura de la una pana la doua saptamani pentru a invata modul corect de a privi prin lentila.

2. Distorsiuni temporare ale vederii

Partea inferioara a lentilei progresive este marita deoarece este conceputa pentru citire. Deci, daca ochii dumneavoastra privesc in jos, picioarele pot parea mai mari si poate fi dificil sa va  evaluati pasul. Va trebui sa va antrenati ochii sa priveasca prin partea indepartata a lentilei progresive, mai degraba decat prin partea de citire, pentru a evita problemele in timpul mersului.

Lentilele progresive pot provoca, de asemenea, distorsiuni periferice atunci cand va miscati ochii dintr-o parte in alta. Aceste efecte vizuale devin mai putin vizibile pe masura ce ochii tai se adapteaza la lentile.

3. Lentilele progresive sunt mai costisitoare

Retineti diferenta de cost dintre lentilele progresive, lentilele cu vedere unica si lentilele bifocale. Lentilele progresive sunt mai scumpe pentru ca, practic, primesti trei ochelari intr-unul. In plus, platiti pentru comoditatea si timpul suplimentar necesar pentru crearea unor ochelari multifocali fara linii. Dar avand in vedere comoditatea si simplitatea lentilelor progresive, majoritatea utilizatorilor considera ca un cost suplimentar merita. 

Acum ca aveti informatiile necesare, decideti cat mai curand asupra lentilelor progresive pentru a va putea bucura de confortul si observarea neobosita a tot ce se afla in jurul dumneavoastra!

FOTO: ochelariprogresivi.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare