Boli

#aspect fizic #picioare umflate #buze crapate #riduri #unghii casante #simptome boli

Ce spune aspectul fizic despre sanatatea ta

Ridurile, picioarele umflate, unghiile casante, alunitele sau buzele crapate sunt lucruri cu care ne confruntam cel putin odata in viata. Chiar daca de cele mai multe ori sunt reactii inofensive ale organismului, exista si cazuri cand sunt semne ale unor afectiuni grave.
 

Riduri


Chiar daca ridurile sunt inevitabile, acestea pot fi si semn de osteoporoza. Acest lucru este mai comun in randul femeilor aflate la menopauza. Cu cat ridurile sunt mai adanci si mai numeroase, cu atat exista riscul de densitate osoasa scazuta.

Majoritatea ridurilor sunt cauzate de imbatranire, insa si consumul de tutun si expunerea exagerata la soare poate accelera procesul.
 

Picioare umflate


Numeroase afectiuni, precum infectii, ani, accidente sau luxatii, pot duce la umflarea picioarelor. Sarcina, obezitatea si anumite medicamente pot cauza retentie de apa la extremitati.

Umflarea picioarelor poate fi insa cauzata si de alte probleme de sanatate , mult mai serioase. Cele mai grave sunt afectiunile cardiace, care pot duce la retentia de apa, deoarece inima nu mai functioneaza foarte bine si nu mai poate pompa suficient sange.
 

Unghii casante


Daca eviti sa mergi la manichiurist pentru ca iti este rusine de aspectul unghiilor tale, este indicat sa mergi intai la medic. Unghiile casante, cu gauri, deformate sau decolorate pot indica o serie de probleme de sanatate.

Schimbarile aspectului unghiilor sunt comune in randul persoanelor cu psoriazis, artrita sau alopecia.
 

Buze crapate


Si buzele pot spune o serie de lucruri despre sanatatea ta. Buzele crapate si foarte uscate pot fi o reactie a medicamentelor sau un simptom al alergiilor, infectiilor sau altor afectiuni.

Buzele crapate la colturi poate fi un semn al sindromului Sjogren, o afectiune autoimunitara care cauzeaza uscarea excesiva a ochilori si gurii, dar si dureri articulare. Femeile sunt mult mai predispuse la acest sindrom.
 

Alunite


De cele mai multe ori, o alunita este doar un semn inofensiv. Sunt insa si anumite alunite care semnaleaza prezenta cancerului de piele. Fii atent la alunitele asimetrice, cu margini neregulate, care variaza in culoare, sunt mai mari de sase milimetri si care sunt in permanenta schimbare.

Melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele, se poate manifesta prin astfel de alunite. Este astfel foarte important sa mergi la medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare