Bineinteles, va depinde foarte mult si de perioada anului si de conditiile meteorologice, deoarece deschiderea ferestrelor pe timp de noapte poate provoca efectul opus, creand un mediu inconfortabil daca exista vant, frig sau chiar ploaie care poate patrunde in camera.
Dormitul cu fereastra deschisa nu numai ca face confortabila temperatura, dar creste si fluxul de aer din camera, ceea ce, pe langa racirea spatiului, scade cantitatea de dioxid de carbon din aer.
Un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda a constatat ca deschiderea ferestrelor inainte de culcare imbunatateste calitatea somnului.
"Ceea ce ne asteptam sa observam era ca nivelurile mai scazute de ventilatie ar afecta negativ somnul. Desi nu am putut gasi o distinctie clara intre toti parametrii masurati, indiciul a fost ca ratele de ventilatie mai mici sunt susceptibile de a afecta negativ calitatea somnului", a declarat pentru Healthline autorul studiului, Dr. Asit Mishra.
Aceasta cercetare a constatat ca scaderea nivelului de dioxid de carbon a imbunatatit eficienta somnului, deoarece, dupa cum explica autorii, in acest tip de studiu, dioxidul de carbon este folosit ca un indicator pentru nivelul de ventilatie.
"Ne petrecem o parte considerabila din viata in pat. Cu toate acestea, ventilatia din dormitor si poluantii din dormitor nu sunt un subiect foarte bine explorat", a adaugat Asit Mishra. "Ar trebui sa existe o constientizare a faptului ca, in mediile inchise , fara o ventilatie adecvata, este posibil sa fim expusi la o mare varietate de poluanti."