Boli

#infectii respiratorii #cancer pulmonar #insuficienta cardiaca # insuficienta renala

Ce probleme medicale poate indica respiratia urat mirositoare

O respiratie placuta nu te scapa doar de momentele penibile pe care le poti intampina in discutiile cu ceilalti: este si un semn al unei stari bune de sanatate. Prin controlul respiratiei poti afla daca suferi de diabet, cancer pulmonar sau alte boli grave.

1. Cancer pulmonar

De obicei, patologii efectueaza biopsii si teste cu ultrasunete pentru a diagnostica cancerul pulmonar, dar efectuarea testelor respiratorii poate fi o metoda mai ieftina si mai putin invaziva, potrivit unui studiu recent.

Folosind un program care detecteaza diferite profiluri de compusi organici volatili in aerul expirat, cercetatorii de la Universitatea din Letonia au colectat probe respiratorii de la un numar de 475 de subiecti. Printre acestia se aflau 252 care sufereau de cancer pulmonar, iar ceilalti 223 - fie aveau alte probleme pulmonare, fie erau sanatosi. Dintre participantii la studiu, 265 erau fumatori si 210, nefumatori.

Astfel, in cazul persoanelor nefumatoare, cancerul pulmonar a fost identificat in 128 de cazuri si diagnosticat gresit in cinci cazuri. In ceea ce priveste persoanele fumatoare, testele au identificat 114 persoane care sufereau de cancer pulmonar si au identificat gresit cinci.

"Cercetarea noastra a aratat de ce controlul respiratiei este important si cum putem folosi acest lucru pentru a intelege mai multe despre dezvoltarea si progresul acestei boli", a declarat autorul cercetarii, Maris Bukovskis, potrivit everydayhealth.com.

2. Insuficienta cardiaca

Testul de respiratie a fost folosit de cercetatori si pentru identificarea pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca.

Cercetatorii de la Cleveland Clinic au adunat probe de respiratie de la 41 de pacienti. 25 erau diagnosticati cu insuficienta cardiaca decompensata si 16 sufereau de alte afectiuni cardiovasculare, dar nu manifestau semne de insuficienta cardiaca.

Pentru a analiza probele respiratorii de semne moleculare si chimice caracteristice insuficientei cardiace, cercetatorii au folosit tehnologia "spectometria de masa". In decursul a doua ore, testul de respiratie a identificat corect pacientii care sufereau de insuficienta cardiaca.

3. Insuficienta renala

Respiratia care miroase a peste poate indica insuficienta renala. Rinichii sunt responsabili cu indepartarea chimicalelor toxice din corp prin intermediul urinii.

In cazul insuficientei renale, cunoscuta si ca boala renala in stadiu final, rinichii sunt atat de deteriorati, incat nu mai sunt capabili sa filtreze chimicalele toxice din sange. Cand acest lucru se intampla, chimicalele se acumuleaza si afecteaza aproape tot corpul. Respiratia care miroase a peste poate aparea cand insuficienta renala afecteaza sistemul respirator si provoca probleme cu respiratia.

4. Probleme cu somnul

Este normal ca, dupa o noapte de somn, respiratia sa nu mai fie proaspata. Productia de saliva scade pe parcursul noptii, motiv pentru care bacteriile se pot multiplica si creste mai repede.

Insa productia scazuta de saliva din timpul noptii poate fi cauzata, uneori, de faptul ca gura ramane deschisa mai mult timp. Oamenii cu probleme de somn, precum apneea sau sforaitul, au dificultati in a respira pe nas, prin urmare respira pe gura, iar riscul de a avea respiratia urat mirositoare este mai mare.

5. Infectii respiratorii

Infectiile de tract respirator, precum gripa, bronsita, sinuzita pot fi cauzele respiratiei urat miroasitoare. De asemenea, alergiile si secretiile nazale pot provoca respiratie urat mirositare, deoarece in acest caz nasul este blocat.

Sursa foto: all4women.co.za

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare