Boli

#orteze de genunchi #simptomele gonartrozei # afectiunile genunchilor # gonartroza

Ce poti face cand suferi de gonartroza

Afectiunile genunchilor apar in general cand se ajunge la varsta a treia. Cea mai frecventa dintre acestea, care apare la peste 60% din populatia in varsta este gonartroza, adica artroza genunchiului. Gonartroza este o afectiune cronica degenerativa care uzeaza cartilajul articular. Practic, articulatia genunchiului devine din ce in ce mai rigida, iar urcatul scarilor se transforma intr-o problema, precum si efortul sustinut si, in cazuri grave, chiar mersul simplu pe drum drept. Gonartroza, in stadiile ei avansate, poate sa duca la imobilizare din cauza durerilor foarte mari, uneori prezente chiar si pe timpul noptii.

Simptomele gonartrozei

Primele semne sunt durerile genunchilor si trosnitul lor la anumite miscari. Apoi, incet incet apar dureri si dificultati la urcatul scarilor si dimineata sau cand nu s-a mai facut miscare mai mult timp.

De gonartroza pot sa sufere in special cei care au o mostenire genetica in acest sens, persoanele care au desfasurat de-a lungul vietii o activitate solicitanta pentru atriculatii precum caratul greutatilor sau sportul de performanta.

Tratamentul

Tratamentul este destul de complex si variat, combina tratamentul medicamentos cu fizioterapia si kinetoterapia. Toate acestea insa sunt stabilite de un medic ortoped care va tine boala sub observatie. Fiind o boala degenerativa, prezentarea la medic de la primele simptome este esentiala, astfel incat avansul ei sa fie extrem de lent spre deloc, si sa se limiteze la disconfort si dureri rarisime. In cazul in care prezentarea la medic se face tarziu, boala nu se mai poate trata doar medicamentos, ajungand chiar si la interventii chirurgicale destul de complicate, care pot ajunge pana la inlocuirea articulatiei cu o proteza interna.

Ce trebuie sa faca un pacient

Persoanele care incep sa aiba probleme cu genunchii pot sa faca de la bun inceput cateva lucruri extrem de usoare si care ajuta foarte mult.

  1. Vizita imediata la doctorul ortoped

  2. Scaderea in greutate - este extrem de important ca pe articulatii cu probleme sa nu se mai puna presiune suplimentara, sa se scada din povara pe care o au de dus. Genunchiul resimte orice greutate in minus sau in plus, de aceea, orice scadere in greutate, macar de 3-5 kilograme este binevenita. Greutatea crescuta este atat factor agravant cat si declansator.

  3. Orteza de genunchi este indicata pentru protejarea cartilajului afectat. Orteza pentru genunchi se poate cumpara din farmacii si trebuie avute in vedere cateva aspecte:
  • Ortezele membrului inferior sunt de doua feluri, cu insertii de silicon (deci cu intarituri) sau mobile. Cele mobile sunt cele care se poarta la debutul bolii sau atunci cand medicul o indica. Cele cu inserții de pernute de silicon au un grad mai ridicat de rigiditate, ajutand astfel la sustinerea genunchiului si protejarea lui dupa interventii chirurgicale sau cand instabilitatea este foarte mare. In alegerea unuia dintre cele doua modele, cel mai bun sfat este cel al medicului ortoped sau al farmacistului.
  • Materialele din care sunt facute ortezele sunt noi si permit pielii sa respire dar, in acelasi timp, pastreaza caldura in interior ajutand  tesuturile moi. Ortezele pentru genunchi sunt lavabile si in general sunt marime universala. De asemenea, multe dintre ele sunt prevazute cu inele de silicon care impiedica alunecarea pe picior, dubland astfel avantajul formei anatomice a ortezelor de genunchi.

Orice tip de orteze membru inferior ati alege, ele sunt un bun ajutor pentru stabilitate si diminuarea efectelor bolii.

Gonartroza nu mai este o boala care sa nu poata sa fie ameliorata pentru a imbunatati considerabil calitatea vietii pacientului. Tehnicile moderne de tratament, grija pentru sanatate, greutate si folosirea unei orteze pentru genunchi fac ca aceasta boala sa nu mai fie atat de dureroasa si izolatoare precum era in trecut. De aceea, cea mai importanta ramane vizita la medic de la primele semne si urmarea tratamentului cu strictete.

                                                                                                                Advertorial 

Sursa foto: catenapascupas.ro

 

 



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare