INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Boli

#indulcitori #organism #sanatate

Ce nu stiai despre indulcitori. Efectele nebanuite asupra organismului

 

Se stie despre indulcitori ca reprezinta alternativa perfecta in cadrul unui program de slabire, dar si in cazul persoanelor care sufera de diferite tulburari metabolice. Sunt intr-adevar siguri acesti indulcitori? Specialistii spun adevarul.

 

 

Este o adevarata controversa cu privire la utilizarea indulcitorilor in locul zaharului. De-a lungul timpului au aparut o multime de opinii contradictorii. Un studiu recent a analizat efectele inlocuirii zaharului cu indulcitori artificiali si naturali in alimente. Acestia nu numai ca nu cresc pofta de mancare, ci chiar ajuta la scaderea nivelurilor de zahar din sange. Un beneficiu major pentru conditia generala de sanatate. 

Potrivit studiului, prin consumul unor alimente care contin indulcitori poti sa scazi senzatia de foame. De asemenea, indulcitorii ofera beneficii aditionale ca reducerea zaharului din sange. Acest lucru e deosebit de favorabil persoanelor aflate la risc de a dezvolta diabet de tip 2.

Potrivit lui Catherine Gibbons, profesor asociat la School of Psychology din cadrul Universitatii din Leeds si conducatorul acestui studiu, indulcitorii au o importanta in reducerea consumului de zahar si in combaterea bolilor metabolice asociate cu obezitatea, cum este diabetul de tip 2.

Un efect advers ar fi faptul ca mentinerea unei diete cu continut redus de zahar, fie adresata diabeticilor, fie in cadrul unui program de slabit, devine problematica. Catherine Gibbons a pledat pentru inlocuirea zaharului cu indulcitori ca o strategie care poate creste profilul nutritional al alimentelor si bauturilor recomandate celor care doresc sa slabeasca sau persoanelor cu risc de a face diabet de tip 2.

Studiul, fiind primul de acest fel, a vizat efectele consumului de biscuiti cu continut de zahar sau cu alte doua tipuri de indulcitori: substitutul natural de zahar stevia si indulcitorul artificial Neotam. Cercetarea a implicat 53 de barbati si femei de varsta adulta supraponderali sau obezi. Acestia, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, au fost implicati in studiu in 3 intervale de doua saptamani, separate de pauze de 14-21 zile. In timpul studiului au consumat biscuiti cu diferite ingrediente dulci: zahar, stevia sau Neotam.

S-a demonstrat ca apetitul nu creste in urma consumului de indulcitori. In urma consumului de biscuiti, participantii au raportat cu privire la nivelurile lor de satietate dupa cateva ore. Le-au fost masurate si nivelurile de glucoza si de insulina impreuna cu hormonii care regleaza pofta de mancare. Rezultatele nu au indicat diferente de apetit sau de raspunsuri endocrine intre indulcitori si zahar. Chiar si dupa doua ore, nivelurile de insulina si aloarea zaharului din sange au fost reduse cu ajutorul indulcitorilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare