Boli

#riscuri administrare antibiotice #antibiotice

Ce neplaceri iti pot crea antibioticele luate dupa ureche

In plin sezon al afectiunilor respiratorii, multi dintre noi apeleaza, in mod gresit, la antibiotice! Din pacate, nu sunt singurele exemple de administrare incorecta a medicamentelor care, in cei 75 de utilizare, au salvat sute de milioane de vieti! Invata cum sa iei corect antibioticele pentru a beneficia de proprietatile lor si a evita efectele nedorite, care nu sunt deloc de neglijat!


Mininisterul Sanatatii atrage atentia asupra candidozelor si diareei severe ca urmare tratamentului necorespunzator cu antibiotice. Un mare risc il reprezinta rezistenta bacteriilor fata de antibioticele la care sunt expuse, ceea ce face ca infectiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sa fie mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior sa nu mai fie eficiente si sa fie necesara folosirea unor antibiotice mai toxice si mai costisitoare; intr-unele cazuri, raman foarte putine solutii pentru tratamentul infectiilor cu bacterii rezistente.

In Romania, in ultimii ani (2012-2015), au fost raportate niveluri ale rezistentei la antibiotice mai mari decat cele din majoritatea statelor Uniunii Europen pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele fiind furnizate de aproape 20 de spitale din tara noastra.

Cele mai mari niveluri ale rezistentei la principalele antibiotice utilizabile au fost inregistrate pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) si unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar si pentru unii care produc infectii in afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauza de infec ii urinare), pneumococ (principala cauza de pneumonii, sinuzite, otite), enterococi, atrage atentia Ministerul Sanatatii.

Atentie la raceala si gripa!

Gripa si raceala sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice! Din pacate, in multe cazuri se administreaza antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:

  •   nu ne va ajuta sa ne vindecam mai repede;
  • ar putea face sa ne simtim poate chiar si mai rau, daca apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotica, candidoze etc.

In plus, putem selecta aparitia bacteriilor rezistente in propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infectie urinara mai greu de tratat.

Iata ce te sfatuiesc specialistii:

  • Nu folosi antibiotice daca nu iti sunt prescrise de un medic. Nu insista sa primesti antibiotic daca medicul iti spune ca nu este necesar.
  • Nu pastra antibiotice pentru o viitoare infectie si nu folosi antibiotice ramase de la un episod anterior de boala.
  • Nu lua antibiotice prescrise altei persoane si nici nu imparti antibioticele prescrise tie cu alti bolnavi, chiar daca manifestarile bolii par asemanatoare. Ar putea fi ineficient si cu toate riscurile mentionate mai sus.
  • Previno infectiile prin spalarea regulata a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave si prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.
  • Evita aglomerarile de persoane in perioadele de epidemii de infectii respiratorii.

Sursa foto: pixabay.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare