Boli

#durere #dureri #dinti #picioare #abdomen #durere de cap

Ce mesaje iti transmit durerile din corp

De fiecare data cand organismul se simte amenintat, te previne prin aparitia anumitor simptome. Durerea este cel mai frecvent semnal pe care corpul il trimite pentru a-ti semnala ca se intampla ceva rau. Oricine a simtit la un moment dat senzatia de durere, fie ca a fost vorba de o migrena, fie de simptomele apendicitei.

Iata cele mai frecvente dureri pe care le suporta o persoana de-a lungul vietii, prin care corpul incearca sa-ti comunice o tulburare de sanatate:

 

Dureri de cap

 

Durerile de cap sunt cauzate de blocarea vaselor de sange de la nivelul capului, insa o mare parte sunt provocate si de stres, oboseala, tensiune musculara. In cazul in care durerile nu au o cauza clara (raceala, gripa, efort fizic si intelectual, simptom premenstrual etc), aparitia acestora poate fi provocata de tulburari mai grave, putand semnala un anverism cerebral sau o tumora. Un anevrism cerebral netrat poate fi fatal.

Predispozitia pentru dezvoltarea unui anevrism poate fi mostenita sau se poate produce in timp, odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, trebuie precizat faptului ca fumatorii sunt mai expusi riscului de imbolnavire decat nefumatorii.

 

Dureri de spate

 

Durerile de spate pot avea cauze extrem de diferite deoarece aceasta zona este extrem de complexa. Spatele este format dintr-un sistem de muschi, oase, ligamente, articulatii, nervi si fiecare zona poate fi afectata in felul ei.

Durerile de spate persistente in cazul femeilor pot avea cauze ginecologice, mai precis riscul existentei unui chist ovarian . In timpul sarcinii, durerile sunt provocate de greutatea prea mare pe care gravida o asimileaza intr-un timp relativ scurt.

De asemenea, alte posibile cauze ale aparitiei durerilor de spate pot fi:

  • Obezitate – greutatea mare pe care corpul, respectiv coloana vertebrala, trebuie sa o suporte;
  • Apendicita – daca durerea de spate este insotita de senzatie de greata si varsaturi, poate fi vorba de inflamarea apendicelui;
  • sindrom premenstrual – durerile de spate in acest caz sunt foarte des intalnite;
  • Afectiuni renale (litiaza renala - „pietre la rinichi” in special) ;
  • Intindere musculara;
  • Afectiuni ale coloanei vertebrale ( scolioza , cifoza, lordoza etc);
  • Efort fizic sustinut: practicarea unui sport in mod excesiv, caratul unor greutati, munca fizica intensa pot afecta serios musculatura spatelui;
  • Dormitul pe burta – chiar si modul in care dormi poate fi una dintre cauzele aparitiei durerilor de spate;
  • Stres – stresul psihic poate produce contractii musculare dureroase, spatele fiind una dintre zonele afectate.

 

Dureri de dinti


Durerile de dinti sunt extrem de sacaitoare, indiferent de momentul in care apar. Cauza acestor tulburari este data fie de iritarea nervilor (carii), fie de inflamarea gingiei. De asemenea, durerile dentare pot indica infectii la nivelul sinusurilor sau al urechilor. In cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare , o durere de dinti poate semnala o angina pectorala (boala arterelor care iriga inima) sau chiar riscul unui infarct.

In conditii mai grave, unele cancere orale se pot manifesta prin aparitia durerilor de dinti. Asadar, nu neglija consultul stomatologic periodic, cel putin de doua ori pe an.

 

Dureri abdominale

 

Foarte multe situatii si tulburari de sanatate pot duce la aparitia durerilor abdominale. Pentru ca abdomenul salasluieste o serie de organe, durerile care apar pot fi de natura diferita. In afara de problemele de sanatate clasice – exces de gaze in abdomen, respectiv balonare, diaree, constipatie, gastrita sau ulcer, apendicita, toxiinfectii alimentare, diversi paraziti etc – durerile abdominale pot fi simptomul unor afectiuni la care nici nu te-ai gandit.

Asadar, daca simti durere in zona abdomenului poti suferi de:

  • Infarct – durerile abdominale insotite de presiune in zona pieptului, senzatia de maini amortite, greata si transpiratie pot semnala riscul unui infarc;
  • Sarcina cu probleme – daca esti insarcinata, durerile abdominale sunt un semnal de alarma transmis de organism ca poate exista o problema grava;
  • Probleme ginecologice - chist ovarian, endometrioza, fibron uterin etc;
  • Hernie;
  • Embolism pulomonar;
  • Cancer la stomac, ovare, pancreas, ficat etc;
  • Afectiuni renale - retentie urinara.

 

Dureri de picioare

 

Durerile de picioare pot fi cauzate de diverse leziuni cum sunt fracturile, entorsele, ranile care sangereaza etc. Se poate spune ca in aceste cazuri durerea este evidenta pentru ca originea durerii este foarte clara.
Insa, exista situatii in care durerile de picioare reprezinta simptomul unei afectiuni necunoscute.

De exemplu, ingustarea vaselor de sange din zona picioarelor (boala arterelor periferice) duce la obstructionarea fluxului sangvin (circulatie sangvina precara) si ulterior la aparitia durerilor in zona picioarelor.

Inflamarea nervului sciatic (sciatica) poate fi de asemenea una dintre cauzele durerilor de picioare (afectiunea se intinde de la sold pana la calcai).

Diabetul actioneaza in timp asupra vaselor de sange de la nivelul picioarelor. Acestea se umfla, amortesc foarte usor si incep sa apara durerile mai ales la nivelul gleznelor si a talpii.

Lipsa vitaminelor (in special vitaminelor din complexul B)) din organism poate provoca senzatii de furnicaturi si dureri la nivelul picioarelor.

Potrivit specilaistilor, si consumul de alcool poate atrage dupa sine aparitia durerilor in zona membrelor inferioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare