Boli

# prp #terapia prp

Ce este terapia PRP si ce riscuri presupune

Abilitatea corpului de a se putea regenera i-a inspirat pe medici sa creeze, in ultimii ani, o noua terapie–Platelet Rich Plasma sau PRP.

 

Plasma este o componenta a sangelui bogata in proteine, unele dintre ele ajutand la coagulare iar altele, la cresterea celulara. Terapia PRP presupune injectarea acestei plasme concetrata in tesuturile lezate pentru a stimula corpul sa creasca celule noi si sanatoase si sa incurajeze vindecarea. Datorita caracteristicilor ei, de amplificare a vindecarii, terapia PRP este folosita pentru numeroase probleme: de la caderea parului la accidentari, leziuni ale tendoanelor, vindecare postoperatorie sau osteoartrita.

In cazul osteoartritei, un studiu realizat in 2015 de catre Seyed Ahmad Raeissadat, Hossein Hassanabadi, Elham Ghorbani si altii si intitulat „Knee Osteoarthritis Injection Choices: Platelet- Rich Plasma (PRP) Versus Hyaluronic Acid (A one-year randomized clinical trial)" a concluzionat ca terapia PRP este mult mai eficienta in tratarea osteoartritei comparativ cu injectiile cu acid hialuronic. Cu toate acestea, exista, insa, anumite riscuri asociate cu aceasta forma de tratament.

Riscurile terapiei PRP

Chiar daca terapia PRP presupune folosirea unor substante provenite din propriul corp, ceea ce inseamna o reducere a riscului de reactii alergice, exista si efecte secundare cum ar fi infectiile, durerea, leziunile nervilor etc.

Riscul de infectare

Una dintre cele mai mari ingrijorari ale persoanelor care opteaza pentru terapia PRP este asociata cu riscul de dezvoltare a unei infectii sau contaminarea injectiei cu diferite bacterii sau alte substante. De obicei, simptomele infectiilor se manifesta mult mai lent comparativ cu ale reactiilor alergice, putand dura chiar si 10 zile pana la aparitia lor. Daca febra isi face simtita prezenta, dupa efectuarea terapiei PRP, este recomandata instiintarea medicului cat mai curand posibil. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca multe actiuni preventive se fac pentru a evita infectarea pacientului, dispozitivele folosite pentru a procesa probele de sange devenind din ce in ce mai eficiente in asigurarea unui mediu steril si sigur.

Riscul de lezare a zonei afectate

Deoarece, terapia PRP necesita injectarea plasmei in zona afectata, de cele mai multe ori, aceasta se refera la un tendon, ligament sau muschi. Tendoanele sunt tesuturi rezistente care conecteaza muschii de oase, majoritatea leziunilor aparand in jurul articulatiilor. Inflamarea unui tendon se numeste si tendinita si poate prezenta simptome cum ar fi durere si rigiditate dar si o inrosire si umflare a zonei afectate.

Ligamentele sunt tesuturi care conecteaza oasele intre ele si ofera stabilitate si rezistenta articulatiei. Lezarea unui ligament poate duce, printre multe altele, și la limitarea mobilitatii, prezenta durerii si umflarea zonei afectate.

Riscul de aparitie a complicatiilor

Din cauza naturii acestei terapii, PRP-ul are si anumite contraindicatii, aceasta nefiind recomandata tuturor pacientilor. Daca persoana interesata urmeaza, in acel moment, si alt tratament antiinflamator sau anticoagulant, atunci medicul poate cere intreruperea temporara a acestuia pentru efectuarea terapiei sau poate amana PRP-ul pana la terminarea tratamentului initial.

Anumite afectiuni pot influenta si ele eligibilitatea persoanei, cum ar fi:

  • infectiile acute sau cronice;
  • cancerul;
  • afectiunile tiroidiene;
  • tulburarile metabolice;
  •  afectiuni hepatice cronice, etc.

Luand in considerare toate aceste riscuri, terapia PRP ofera o forma de tratament eficienta, putand fi folosita pentru o varietate de pacienti si leziuni, plasma concentrata avand potentialul de a amplifica regenerarea tesuturilor afectate.

Aceasta terapie este disponibila si la noi in tara. Daca esti interesat de aceasta in domeniul ortopediei in Iasi sau orice alta parte a tarii, contacteaza cea mai apropiata clinica sau spital pentru mai multe informatii si o posibila programare.

Referinte:

Raeissadat, Seyed Ahmad, et al. Knee Osteoarthritis Injection Choices: Platelet- Rich Plasma (PRP) Versus Hyaluronic Acid (A One-Year Randomized Clinical Trial). 7 Jan. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287055/.

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare