Boli

# sinus lift #sinus #operatie

Ce este si cum se realizeaza operatia de sinus lift

Implanturile dentare raman in continuare cea mai moderna solutie de inlocuire a dintilor lipsa. Datorita noilor tehnologii, interventia se poate realiza rapid si fara durere, pacientii putand chiar sa opteze pentru obtinerea dintilor ficsi in aceeasi zi.

 

Exista si cazuri in care, anterior inserarii bontului proteic este necesara o operatie suplimentara. Este vorba despre sinus lifting, care are scopul de a suplini deficitul de os.

Ce este operatia de sinus lift?

Sinus lift este denumirea unei interventii stomatologice care implica aditie de os pentru maxilarul superior, in zona premolarilor si a molarilor. Aceasta face parte din tratamentul de implant dentar, contribuind la inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Operatia de ridicare a sinusurilor reprezinta o solutie in situatiile in care, ca urmare a edentatiei, pacientul nu mai beneficiaza de tesut osos suficient pentru a putea sustine implantul dentar.

Ce tipuri de materiale se pot folosi pentru ridicarea sinusurilor?

In cadrul interventiei de sinus lifting se pot folosi urmatoarele tipuri de materiale:

  • Osul pacientului (autogrefa), care are un potential regenerativ maxim si este 100% biocompatibil. Deseori se foloseste implantul de os din coltul maxilarului inferior sau chiar din zona barbiei.
  • Osul de origine animala (xenogrefa), provenit de la bovine sau ovine, care se integreaza destul de bine.
  • Osul uman de banca, sau alogrefa care provine de la un donator si care se pastreaza in banci specializate, in conditii sterile.
  • Materiale sintetice, adica grefa osoasa aloplastica, ce imita aproape perfect osul natural si care este realizata in majoritatea cazurilor din fosfat de calciu.

Sinus lift - contraindicatii

Ca multe alte interventii chirurgicale si cea de ridicare a sinusurilor are contraindicatii, fiind interzisa in cazul pacientilor care se confrunta cu urmatoarele probleme de sanatate:

  • sinuzita;
  • polipi;
  • rinita alergica sau cronica;
  • insuficienta cardiaca;
  • boli care genereaza coagularea sangelui;
  • afectiuni oncologice;
  • sinusuri maxilare prea apropiate.

Pasii necesari interventiei de sinus lift

Inainte de a trece la aditia propriu-zisa a osului, medicul specialist va analiza starea pacientului, astfel incat va putea sa identifice gradul de eligibilitate al acestuia pentru procedura despre care vorbim. Asadar, din etapa de pregatire a interventiei de ridicare a sinusurilor fac parte: consultul preliminar, radiogradia dentara si analizarea sa de catre medic, precum si un CT care va masura osul.

Cum se desfasoara aditia de grefa osoasa?

Pentru inceput, doctorul chirurg realizeaza o incizie in gingie, patrunde in zona osului maxilar pe care il perforeaza cu scopul de a ajunge la membrana sinusului maxilar. Mai apoi, specialistul ridica mucoasa sinusului folosind un instrument special, inserand apoi materialul de grefa osoasa ales. La final, gingia este inchisa si cusuta corespunzator.

Operatia de sinus lift dureaza circa 90-120 de minute si necesita intre 2 si 10 zile pentru vindecare. In plus, ridicarea sinusurilor nu este o intereventie chirurgicala dureroasa, avand in vedere ca aceasta are loc sub efectul anesteziei.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului