Boli

#mamografie #sani #cancer #radiografie #sanatate #femeie #screening #cancer de san #analize

Ce este mamografia?

Orice femeie poate dezvolta cancer de san , chiar daca nu are antecedente genetice. Cu ajutorul unei mamografii se poate depista precoce o tumoare canceroasa la nivelul sanilor, care nu poate fi simtita la palpare, dar care poate fi usor de tratat daca este detectata la timp.

 

  • Cand trebuie sa faci o ?
  • Ce este necesar sa faci inainte de mamografie ?
  • Cum se deruleaza examenul de screening?
  • Interpretarea rezultatelor

Cand trebuie sa faci o mamografie?

O mamografie este o radiografie a sanilor, efectuata de catre un . Acest examen medical nu dureaza mai mult de 15 minute. Chiar daca nu prezinta niciun simptom, femeilor de peste 35 de ani li se recomanda efectuarea unei mamografii (din doi in doi ani). 

Mamografia se face in prima parte a ciclului menstrual (ideal ar fi intre a 8 si a 12 zi, dupa terminarea menstruatiei). Sanii sunt in acel moment cel mai usor de examinat. Aceasta radiografie poate depista peste 85% dintre tumorile sanului, iar rezultatele sunt mai eficiente daca screeningul este corelat cu examinarea fizica.

Ce este necesar sa faci inainte de mamografie?

Inainte de mamografie nu este nevoie de nicio pregatire suplimentara, insa este bine sa tii cont de cateva detalii.
In ziua efectuarii acestei proceduri este indicat sa nu folosesti produse cosmetice pe pielea expusa (creme, lotiuni de corp, parfum etc) si sa nu porti bijuterii. Aceste precautii permit obtinerea unor imagini de calitate.

De asemenea, este mai practic sa porti o camasa, cu o fusta sau un pantalon, decat o rochie, pentru a te putea dezbraca mai usor.Daca iei anumite medicamente sau urmezi un tratament este indicat sa-ti anunti medicul.

Ia cu tine toate mamografiile pe care le-ai mai facut (documentele radiologice mamare – ecografii etc), la fel si rezultatele altor examene medicale cu privire la analiza sanilor tai (prelevari, biopsii etc). Semnaleaza-i radiologului operatiile chirugicale efectuate anterior la nivelul sanilor. Imaginea radiologiei poate fi modificata din cauza acestora, chiar daca nu se vad cicatrice la nivelul pielii. De asemenea, daca ai proteze mamare (implant cu silicon) trebuie sa mentionezi radiologului si acest aspect.

Analizele efectuate anterior ii permit medicului urmarirea evolutiei sanilor pana la acel moment. Daca radiologul repereaza o anomalie, aceste documente sau informatiile oferite vor explica prezenta unor incertitudini. Pe de alta parte, se evita efectuarea unor examene mai aprofundate pentru mai multe lamuriri.

Cum se deruleaza examenul de screening?

Intr-un cabinet de radiologie, femeia sta dezbracata in fata aparatului de mamografie. Sanul este asezat intre placa de port-film – in partea inferioara – si placa transparenta de plastic – in partea superioara. Sanul este strans intre cele doua placi si iradiat timp de cateva secunde.

Uneori, aceasta compresie poate fi neplacuta, de aceea este contraindicat sa faci mamografii in perioada menstruatiei, cand sanul este mai sensibil si dureros. In timpul examinarii sanului, se fac mai multe poze, din unghiuri diferite. Aceeasi procedura se repeta si pentru cel de-al doilea san.

Pentru ca are loc o iradiere, procedura este interzisa femeilor insarcinate. Inainte de mamografie, fiecare pacienta va semna un act in care va specifica data ultimei menstruatii si unde va mentiona daca este insarcinata sau nu.
Atentie: Mamografia trebuie sa fie insotita de examenul clinic.

Anumite zone, cum este periferia sanului, sunt mai putin vizibile mamografiei. Palparea de catre un medic specialist sau chiar autopalparea sunt indispensabile. De asemenea, scurgerile la nivelul mamelonului nu sunt depistate prin intermediul mamografiei, de aceea este necesar sa semnalati acest lucru medicului sau radiologului.

Interpretarea rezultatelor

Specialistul cauta semne relevante despre o posibila leziune - tumoare. Tumoarea se prezinta sub forma unei mase de celule anormale (este cazul unei tumori maligne) care tinde sa se dezvolte si sa invadeze tesuturile din jur.

Dupa efectuarea mamografiei, radiologul analizeaza pozele, interogheaza pacienta si realizeaza un examen clinic. Examineaza aspectul pielii si al mamelonului, palpeaza sanii si cauta posibili ganglioni anormali. Medicul nu poate da un diagnostic definitv: mamografia permite posibilitatea de a vedea daca exista o anomalie la nivelul sanilor, insa nu poate stabili cu certitudine daca este vorba de cancer sau nu.

Alte examene complementare sunt necesare pentru a pune un diagnostic: ecografia mamara, prelevari de celule sau RMN mamar (imagistica prin rezonanta magnetica).

Medicul ii spune pacientei care sunt rezultatele mamografiei. Este important ca fiecare persoana sa pastreze analizele si pozele aferente, pentru ca acestea vor fi utile la examenele viitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului