Boli

# febra dengue #febra #tratament #simptome #cauze

Ce este febra Dengue. Cauze, simptome, tratament

Febra Dengue este cauzata de un virusul Dengue, care este transmis prin ciupitura de tantari. Mai este cunoscuta si sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atat de intense incat creeaza senzatia ca oasele se rup.

Exista insa patru tipuri diferite de virus Dengue. In momentul in care o persoana se infecteaza capata imunitatea pentru toata viata, insa numai pentru tipul de virus pe care l-a avut. Este oricand supusa infectiei cu unul dintre celelalte trei tipuri de febra Dengue.

Febra Dengue a fost mentionata pentru prima oara cu multi ani in urma in enciclopediile medicale. Prima mentiune apare intr-o enciclopedie Chineza din anii 265 - 420 era noastra.

De-a lungul istoriei au fost mai multe epidemii de febra Dengue. Una dintre acestea a fost mentionata ca avand loc in anii 1600. Cu toate acestea, primele rapoarte despre o epidemie de febra Dengue au aparut in 1779 si 1780. Pe atunci febra Dengue aceste rapoarte vorbesc despre o epidemie care a afectat Asia, Africa, si America de Nord. De atunci si pana in 1940, au avut loc numeroase epidemii.

Desi virusul exista de sute de ani, abia in anul 1906, cercetatorii au demonstrat ca infectiile erau transmise oamenilor de tantari. In 1907 s-a demonstrat existenta unui virus ce cauzeaza boala. Aceasta nu era decat a doua infectie care se demonstrase a fi cauzata de un virus. Cercetatorii demonstrasera anterior existenta virusului febrei galbene.

De-a lungul anilor, virusul transmis de tantari a ajuns in mai multe tari si chiar pe mai multe continente. Acestia fiind transportati odata cu marfurile comercializare.

In anul 1953 a fost raportata febra hemoragica Dengue in insulele Filipine in 1953, ajungand ca in anii 1970 forma hemoragica a febrei Dengue sa fie cauza majora a decesului in randul copiilor. Atat bazinul Pacific cat si continentul American a fost Afectat.

Cazurile de sindrom de soc al febrei hemoragice Dengue au fost raportate pentru prima data in America Centrala si America de Sud in 1981. In aceasta perioada medicii au observat ca persoanele care au avut virusul Dengue tip 1 erau, cativa ani mai tarziu, victimele infectiei Dengue tip 2.

Transmiterea virusului

Febra Dengue se transmite prin intepaturile de tantari, in special de tantarii Aedes aegypti.Spre deosebire ce restul tantarilor, acestia inteapa in special in timpul zilei. Este necesara o singura intepatura pentru ca o persoana sa se imbolnaveasca.

Foarte rar, virusul Dengue este transmis prin transfuzii de sange sau donarea de organe de la pacienti infectati. Cea mai mare incidenta de transmitere a virusului pe aceasta cale este in SIngapore unde una  1,6 - 6 transfuzii din 10.000 sunt responsabile pentru raspandirea virusului.

Virusul mai poate fi transmis de mame la feti, in timpul sarcinii, sau la nastere. 

Boala poate prezenta risc vital in cazul persoanelor care sufera de boli cronice, precum diabetul zaharat si astmul bronsic, dar si in cazul bebelusilor care nu au un sistem imunitar bine dezvoltat.

Forme clinice si simptome

Primele simptome apar la 3-14 zile de la expunerea la virus. Cele mai multe persoane (80%) nu prezinta niciun simptom sau au simptome moderate. Aproape 5% dintre persoanele infectate prezinta forme mai severe ale bolii. Pentru un numar foarte mic dintre acestea, boala prezinta risc vital.

Simptomele clasice ale febrei Dengue includ febra cu debut brusc, durerile de cap (in special retro-orbital), eruptiile cutanate si durerile musculare si articulare. Denumirea colocviala a bolii, „febra oaselor rupte” indica intensitatea durerilor osoase.

Copiii bolnavi de febra Dengue dezvolta, in cele mai multe dintre cazuri, simptome asemanatoare racelii si/sau varsaturi si diaree

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru febra Degue. Tratamentul difera de la persoana la persoana in functie de simptome si de complicatiile care pot fi cauzate de virus.

Spitalizarea este recomandata doar in cazul persoanelor care fac o forma severa a bolii si a celor care sufera de alte afectiuni cronice care, in combinatie cu virusul Dengue le poate pune viata in pericol.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului