Dioxina este de fapt o familie de componenti chimici, in acest moment existand peste 400 de tipuri de dioxina. Dintre acestea, 30 sunt considerate ca avand o toxicitate semnificativa. Dintre toate substantele inglobate in denumirea de “dioxina”, 2,3,7,8-tetrachloro-dibenzo-para-dioxina (TCDD) este considerata cea mai toxica. In general, atunci cand se vorbeste de “dioxina”, se face referire la TCDD.
Sursele de dioxina
Dioxina se poate gasi in mediul inconjurator oriunde, cea mai mare concentratie fiind in sol, si mai putin in aer, apa sau plante. Raspandirea sa larga se datoreaza atat poluarii cronice, cat si stabilitatii sale deosebite in mediu, degradarea sa biologica sau la agentii fizico-chimici (caldura, frig, lumina, etc) fiind extrem de lenta, stabilitatea sa chimica fiind deosebita.
Sursele de dioxina pot fi naturale ( , incendii forestiere) sau pot proveni din activitatea umana: arderi in prezenta clorului, utilizarea clorului pentru albirea hartiei, arderile din incineratoare sau casnice, industria productiei de mase plastice tip policlorura de vinil (PVC), ierbicide, pesticide, etc.
Odata ajunsa in organismul animalelor sau al pestilor, se depune in tesutul adipos (pentru care are afinitate deosebita) si in ficat, iar la contactul indelungat al animalelor cu dioxina, acumularea sa in testul adipos creste progresiv, cu atat mai mult cu cat eliminarea sa este foarte lenta. Cea mai rapida acumulare de dioxina este la pestii care traiesc in apele poluate cu aceasta substanta.
Se considera ca intoxicatia la om apare in peste 95% din cazuri pe cale alimentara, prin consumul de carne dar mai ales de grasime animala, dar si oua, lapte sau alte alimente uzuale.
S-a constatat o relatie directa intre cantitatea de dioxina din organismul oamenilor dintr-o comunitate, si nivelul de contaminare al alimentelor si mediului in care traiesc. In SUA, se considera ce dioxina se gaseste in concentratiile cele mai mari in carnea de vita, apoi lapte, carnea de pui, porc, peste, oua, inhalare , sol si in cea mai mica concentratie in apa.
La persoanele vegetariene, continutul de dioxina din corp este mult mai mic decat la restul populatiei. In afara de alimente, contaminarea umana se poate face prin apa, sol, inhalare de praf contaminat, fumul de tigare, sau chiar absorbtie prin piele, iar la sugar prin intermediul laptelui de mama. La omul intoxicat cronic cu dioxina de exemplu, perioada de (eliminarea a jumatate din cantitatea de dioxina din corp) este de 7 - 11 ani!
Ce efecte poate avea dioxina asupra organismului uman?
Cele mai importante studii asupra efectului dioxinei asupra organismului uman au fost facute in Vietnam , unde substantele defoliatoare ale copacilor utilizate de armata americana contineau si dioxina, si cu ocazia intoxicatiei cu dioxina produsa in urma accidentului chimic al fabricii de la Soveso din Italia in anul 1976.
Trasatura caracteristica a intoxicatiei acute cu dioxina o reprezinta acneea (cloracneea) - care a fost intens mediatizata in perioada alegerii lui Victor Iuscenko ca presedinte al Ucrainei, si alterarea testelor de explorare hepatice. Eruptia dispare progresiv, pe masura scaderii concentratiei dioxinei in sange.
Intoxicatia cronica, obisnuita, poate avea efecte mult mai numeroase, desi mai putin evidente, cele mai frecvente sisteme afectate fiind cel endocrin si cel reproductiv.
Piele | Hiperpigmentare, cloracnee |
Sistem gastrointestinal | Dureri abdominale, greata, varsaturi, scadere in greutate , modificarea testelor hepatice, afectarea splinei |
Metabolice | Cresterea concentratiei lipidelor sanguine, ateroscleroza |
Endocrine | Diabet zaharat tip II, hipotiroidie |
Nervoase | Funicaturi la nivelul membrelor |
Imunologice | Depresia apararii imune cu cresterea riscului de infectie |
Reproducere | , scaderea fertilitatii, avorturi spontane, atrofia testiculelor, hipospermie, scaderea nivelului de testesteron |
Copii | Intarziere in crestere, dificultati la invatatura, probleme de adaptare, dezvoltare deficitara a dintilor |
Teratogene | Diferite malformatii ale nou-nascutilor |
Carcinogene | Diferite tipuri de cancere – san, uter, testicul, prostata, piele |
Generale | Atrofierea muschilor, oboseala cronica |
Nu toate aceste efecte secundare sunt la fel de frecvente. Urmarirea populatiei intoxicate din zona Soveso a aratat o crestere a numarului de cancere cu cca 10%, dar celelalte efecte posibile nu au fost confirmate in totalitate.
Desi cele mai intes mediatizate efecte referitoare la dioxina sunt cele legate de contaminarea diferitelor alimente (in special carne), intoxicatia acuta cu dioxina pe aceasta cale nu este posibila, datorita dozelor mici de dioxina din carne, iar intoxicatia cronica legata exclusiv de consumul de este posibila doar in conditiile in care aprovizionarea cu carne a unei zone este facuta dintr-o singura sursa, si aceea sa fie contaminata.
Este posibil tratamentul intoxicatiei cu dioxina?
Nu exista un tratament specific pentru . Datorita faptului ca eliminarea dioxinei se face prin fecale, accelerarea tranzitului intestinal (cu laxative, colestiramida) poate creste rata eliminarii cu 50%, accelerand detoxificarea. Administrarea de izoretinoina poate ameliora simptomele acneei.
Material preluat de pe www.despreboli.ro