Boli

#bacterii #infectie #tratament #antibiotice

Ce este bine sa stii despre antibiotice

De la inceputul toamnei si pana la inceputul primaverii, toti suntem predispusi la raceala si gripa. Odata cu aceste afectiuni virale respiratorii apare si o greseala frecvent intalnita: tratamentul cu antibiotice . Ceea ce nu stiu multi este faptul ca raceala se transmite printr-un virus, iar antibioticele nu actioneaza asupra viusurilor, ci impotriva bacteriilor.

Antibioticele sunt produse naturale sau sintetice care ajuta organismul sa se apere impotriva agresiunilor bacteriene. De asemenea, acestea au ca efect impiedicarea proliferarii acestor bacterii. In prezent, antibioticele sunt frecvent utilizate in medicina pentru a trata diverse tipuri de infectii.

Tipuri de antibiotice

Exista numeroase tipuri de antibiotice dintre acestea amintim:

  • Beta-lactaminele, din care fac parte penicilinele si cefalosporinele;
  • Aminoglicozele;
  • Tetraciclinele;
  • Chinolonele;
  • Macrolidele;
  • Glicopeptidele.

Cum actioneaza antibioticele

Modul de actiune al antibioticelor difera in functie de familia din care provin.  Exista 4 mecanisme principale:
-    distrugerea peretelui celular al bacteriei;
-    blocarea sintezei peretelui celular, pentru a impiedica bacteria sa se reproduca;
-    distrugerea ADN-ului bacterian;
-    inhibarea proceselor cu ajutorul carora bacteriile transforma glucoza in energie (fara energie bacteria nu poate trai);

Rezistenta bacteriana la antibiotice

Anumite bacterii poseda rezistenta naturala impotriva anumitor familii de antibiotice. Aceasta rezistenta insemana pur si simplu ca antibioticele, care in mod normal erau eficiente in tratamentul unei boli, nu mai au niciun efect. In ultimii 50 de ani, utilizarea frecventa a antibioticelor in numeroase medicamente a dus la pierderea puterii in tratamentul impotriva infectiilor grave.

Rezistenta organismului uman la antibiotice a crescut in ultimii ani foarte mult si din cauza abuzului de antibiotice. Potrivit unui studiu de cercetare publicat in revista stiintifica „Journal of the American Medical Association”, antibioticele sunt prescrise in mod exagerat. In aceste conditii, riscam sa nu mai putem fi tratati de anumite boli in urmatorii ani.

Cand bacteriile devin mai rezistente la efectele anumitor antibiotice, se recomanda de obicei un alt tip de antibiotice, mult mai puternice. In final, in lipsa unor medicamente adecvate, consecintele sunt foarte grave. Pe de alta parte, chiar si tratamentul incomplet poate determina rezistenta la antibiotice. O persoana care a inceput un astfel de tratament trebuie sa-l termine chiar daca simtomele au disparut, altfel cresc sansele unei viitoare rezistente la antibiotice.

De aceea, in lipsa descoperirii unor noi tipuri de antibiotice, autoritatile medicale au impus masuri de prevenire in ceea ce priveste rezistenta la acest tip de medicamente. In 2005, Ministerul Sanatatii a interzis farmaciilor sa mai elibereze antibiotice fara reteta medicala .  

Efectele secundare ale consumului de antibiotice

In general, antibioticele sunt bine tolerate de organism, avand un larg spectru terapeutic. Insa, in anumite conditii aceste medicamente pot provoca neplaceri organismului. Printre efectele cele mai frecvent intalnite se numara tulburarile gastro-intestinale, care se manifesta prin greata, varsaturi, diaree, cefalee sau senzatii de ameteala.

Exista persoane care manifesta reactii de alergie la antibiotice. Astfel, este indicat sa informezi medicul care te trateaza de o anumita infectie ca ai intoleranta la substantele incorporate in antibiotice (lactoza, amidon de porumb etc).

De asemenea, anumiti pacienti prezinta eruptii cutanate in timpul medicatiei cu antibiotice daca se expun la soare. In acest caz, este bine sa eviti sedintele de bronzat fie la soare, fie la solar, pe toata durata tratamentului.

Sfaturi utile

  • Daca apar efecte nedorite de orice fel, este necesar sa vorbesti urgent cu medicul. Nu intrerupe tratamentul din proprie initiativa;
  • Pentru a influenta videcarea intr-o maniera pozitiva, este recomandat sa bei o cantitate suficienta de lichide si sa te odihnesti cat mai mult pe toata durata tratamentului. Un organism puternic lupta mai usor cu boala, iar videcarea survine mai repede;
  • Pentru a restaura echilibrul florei intestinale dupa administrarea antibioticelor, este bine sa consumi alimente bogate in vitamine si iaurturi care contin bacterii probiotice.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare