Boli

#ce este apendicita #simptome apendicita #apendicita

Ce este apendicita si care sunt simptomele sale frecvent intalnite?

Apendicita este cea mai frecventa cauza a durerii abdominale ce impune interventia chirurgicala. Peste 5% din populatie dezvolta apendicita in cursul vietii, iar in Romania apendicita reprezinta cea mai frecventa urgenta abdominala. Ramasa netratata, apendicita poate conduce la complicatii infectioase grave, potential fatale. Citeste in continuare si afla ce este apendicita, care sunt cele mai frecvente simptome ale apendicitei si cum se trateaza.

Ce este apendicita?

Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui vermiform. Apendicele vermiform este un segment al intestinului gros, cu o lungime de aproximativ 5-10 cm, fara functii utile, a carui indepartare nu are impact asupra organismului.

Principala cauza a apendicitei consta in blocarea apendicelui. Astfel, bacteriile sunt prinse in interiorul apendicelui unde se multiplica, provocand inflamatie si durere abdominala.

Care sunt simptomele apendicitei?

Printre cele mai frecvente simptome intalnite in apendicita se numara:

  • Durerea in partea superioara a abdomenului sau in jurul ombilicului;
  • Durerea in partea dreapta inferioara a abdomenului;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Indigestia;
  • Starea de greata si voma;
  • Constipatia;
  • Cresterea in volum a abdomenului;
  • Absenta tranzitului intestinal pentru gaze.

De cele mai multe ori, primul simptom aparut este reprezentat de o durere abdominala usoara care creste in intensitate in timp. Initial, durerea se poate localiza in partea superioara a abdomenului sau in jurul ombilicului, iar ulterior se muta in partea dreapta inferioara a abdomenului.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca te confrunti cu o durere abdominala care se agraveaza in timp, mergi la unitatea de primiri urgente sau apeleaza numarul national de urgenta 112 pentru a ajunge cat mai rapid la un spital care acopera urgentele de chirurgie generala. In lipsa tratamentului specific, apendicele se poate rupe provocand o infectie abdominala severa, potential fatala, numita peritonita. Simptomele peritonitei includ:

  • Durere abdominala severa continua;
  • Febra;
  • Cresterea frecventei cardiace;
  • Cresterea frecventei respiratorii;
  • Cresterea in volum a abdomenului.

Cum se trateaza apendicita?

Tratamentul apendicitei consta in indepartarea apendicelui, interventie cunoscuta sub numele de apendicectomie. Interventia chirurgicala se poate realiza minim invaziv (laparoscopic) sau clasic prin deschiderea abdomenului. Rata de succes a acestei interventii chirurgicale este foarte mare, iar riscurile asociate cu operatia sunt considerabil mai mici comparativ cu riscurile asociate cu absenta tratamentului chirurgical pentru apendicita.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala dureaza cateva saptamani. De asemenea, este important sa eviti activitatile fizice solicitante timp de 6 saptamani de la operatie.

In concluzie, apendicita reprezinta o urgenta abdominala chirurgicala ce iti poate pune in pericol viata daca nu este diagnosticata si tratata cat mai repede. Nu ezita sa apelezi la serviciile de urgenta daca te confrunti cu o durere abdominala care se agraveaza in timp!

Surse informative

Lights, Verneda. “Everything You Need to Know About Appendicitis.” Healthline, 2 July 2019, www.healthline.com/health/appendicitis.

“Appendicitis.” NHS, NHS, 18 Feb. 2019, www.nhs.uk/conditions/appendicitis/.

Sursa foto: pexels.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului