Boli

# eficacitate vaccin # eficienta vaccin #vaccin covid # vaccin coronavirus #astrazeneca #pfizer #moderna #vaccin antigripal #vaccin

Ce eficacitate au vaccinurile anti-Covid, aprobate in UE, versus vaccinul antigripal

Odata cu aparitia vaccinurilor anti-coronavirus, toata lumea vorbeste de eficacitatea acestora. Si este si normal deoarece persoanele care se vaccineaza isi doresc ca efectele acestuia sa fie vizibile si sa nu se infecteze cu noul virus sau sa faca o forma usoara a bolii, in cazul in care se infecteaza.

Potrivit datelor oficiale, cea mai mare eficacitate o are vaccinul Pfizer - 94%, urmat de Moderna cu 94,1%. AstraZeneca are o eficacitate de 79%, in timp ce Johnson & Johnson 67%. Prin comparatie, vaccinul antigripal, care exista de ani de zile si care este utilizat frecvent are o eficacitate de 70%.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford

Potrivit unui nou studiu de faza 3, care a inclus peste 32.000 de participanti, vaccinul antiCovid dezvoltat de AstraZeneca/ Oxford are o eficacitate de 79% impotriva cazurilor simptomatice si 100% eficacitate impotriva formelor severe si spitalizarii din cauza bolii.

Datele sunt publicate chiar de AstraZeneca, dupa un nou studiu clinic asupra serului. Primele studii clinice au fost facute de Oxford in cazul acestui vaccin.

Vaccinul Pfizer/BioNTech

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech are o eficienta de 94%, potrivit unui studiu efectuat in Israel pe mai mult de un milion de persoane vaccinate. Mai mult, potrivit aceluiasi studiu, eficienta vaccinului se mentine la toate grupele de varsta.

Rezultatele acestui studiu au fost anuntate duminica de principalul furnizor de servicii de sanatate din Israel, Calit, scrie Agerpres.

Cercetatorii au testat 600.000 de persoane care au primit cele doua doze recomandate de vaccin si un numar echivalent de persoane care nu au primit nicio injectie.

„A fost o reducere cu 94% a ratei infectiei simptomatice si o scadere cu 92% a ratei formei grave a bolii, comparativ cu 600.000 subiecti similari care nu fusesera vaccinati”, a raportat organizatia intr-un comunicat citat de AFP. „Eficienta vaccinului se mentine la toate grupele de varsta, inclusiv la cei avand peste 70 de ani”, a precizat Clalit, potrivit sursei citate.

Vaccinul Moderna

Un studiu clinic foarte amplu a aratat ca vaccinul produs de Moderna este eficace in prevenirea bolii COVID-19 la persoanele cu varsta peste 18 ani. Studiul a cuprins in total aproximativ 30.000 de persoane, dintre care jumatate au primit vaccinul, iar celorlalte li s-au administrat injectii inactive. Persoanele nu au stiut daca au primit vaccinul sau injectiile inactive. Eficacitatea a fost calculata la aproximativ 28 000 de persoane cu varsta intre 18 si 94 de ani, care nu avusesera niciun semn de infectie anterioara.

Studiul a demonstrat o reducere cu 94,1% a numarului de cazuri simptomatice de COVID-19 la persoanele carora li s-a administrat vaccinul (11 din 14 134 de persoane vaccinate au avut simptome de COVID-19), in comparatie cu persoanele carora li s-au administrat injectii inactive (185 din 14 073 de persoane carora li s-au administrat injectii inactive au avut simptome de COVID-19). Aceasta inseamna ca vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94,1% in studiu. Studiul a demonstrat si o eficacitate de 90,9% la participantii cu risc de boala COVID-19 severa, de exemplu la cei cu boli pulmonare cronice, boli de inima, obezitate, afectiuni ale ficatului, diabet sau infectie cu HIV.

Vaccinul Jenssen, produs de Johnson & Johnson

Potrivit prospectului, vaccinul Jenssen al companiei Johnson&Johnson este indicat pentru imunizare activa pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzate de virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu varsta de 18 ani si peste, deoarece la acest moment nu sunt date disponibile privind siguranta si eficacitatea la copii.

Vaccinul are o eficacitate de 67%, iar protectia incepe la aproximativ 14 zile dupa vaccinare. Durata protectiei oferite de vaccin este necunoscuta, fiind inca in curs de a fi determinata prin studii clinice aflate in desfasurare. Vaccinul Jenssen produs de Johnson&Johnson urmeaza sa ajunga si in Romania.

Vaccinul antigripal

Vaccinul gripal protejeaza eficace 70% din persoanele vaccinate. In ciuda vaccinarii, gripa poate cauza multe absente de la locul de munca sau scoala, acreditand parerea ca vaccinul gripal nu este foarte eficace. De fapt, numeroase virusuri pot produce simptome asemanatoare gripei. In plus, tulpini numeroase de virus gripal circula in fiecare sezon rece gripal, iar vaccinul ofera imunitate pentru tulpinile cele mai raspandite, potrivit dspjneamt.ro.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului