Boli

# sanatate fumat #efecte fumat #fumat #sanatate

Ce efecte are fumatul asupra fizicului uman. "Fumatorilor le pot aparea fire albe de par inainte de 30 de ani"

 

Fumatul este unul din cele mai nocive obiceiuri pentru sanatate si oricat ai incerca sa reduci numarul tigarilor fumate, orice cantitate de fum este periculoasa pentru organism. Studiile au aratat ca fumatul duce la imbatranirea pielii, acnee, albirea prematura a parului, caderea parului, carii dentare sau ingalbenirea buzelor.  

Cercetarile au descoperit ca persoanele care fumeazăa in mod regulat se pot confrunta cu primele fire albe de par inainte de varsta de 30 de ani.

Efectele daunatoare ale fumatului:

Cearcane

Acestea sunt, de obicei, asociate cu lipsa somnului. Insa, de foarte multe ori, zonele intunecate din jurul ochilor apar din cauza nicotinei, deoarece fumatul impiedica fluxul sanguin la nivelul pielii, iar aceasta nu mai primeste substantele nutritive de care are nevoie. Pielea devine subtire, iar pungile si cercurile colorate de sub zona ochiului devin destul de vizibile.

Imbatranirea pielii

Pielea este prima zona care tradeaza semnele imbatranirii, iar fumatul declanseaza mult mai repede acest proces. Nicotina slabeste fluxul de sange, pielea sufera din cauza lipsei de oxigen si substante nutritive si asa incepe procesul de imbatranire. Iar dupa o perioada indelungata de fumat apar riduri in jurul gurii si in jurul ochilor.

Acnee

Fumatul creste secretia de sebum a pielii si reduce nivelul vitaminei E. Excesul de sebum dilata porii si duce la eruptii acneice. Pentru ca vitamina E actioneaza ca un antioxidant care protejeaza pielea de efectele radicalilor liberi si, prin urmare, un nivel scazut ale acesteia reduce protectia pielii.

Ingalbenirea dintilor

Tutunul nu lasa pete numai pe degetele fumatorilor, ci si pe dinti. Fumatul nu numai ca afecteaza gingiile, dar poate  provoca si carii dentare, pierderea dintilor sau respiratie urat mirositoare.

Albirea prematura a parului

O alta problema cu care se confrunta multi dintre fumatori este albirea prematura a parului. Cercetarile au descoperit ca persoanele care fumeaza in mod regulat se pot confrunta cu primele fire albe de par inainte de varsta de 30 de ani. Asta se poate intampla din cauza ca  fumatul poate deteriora celulele producatoare de melanina, pigmentul responsabil pentru culoarea parului.

Caderea parului

Fumatorii se confrunta in mod regulat cu aceasta problema.Toxinele din tutun provoaca leziuni ale foliculilor de par, rezultatul fiind caderea excesiva a parului. 

Ingalbenirea dintilor

Tutunul nu lasa pete numai pe degetele fumătorilor, ci şi pe dinţi. Fumatul nu numai că afectează gingiile, dar poate  provoca şi carii dentare, pierderea dinţilor sau respiraţie urât mirositoare.

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare