Desi ulterior s-a dovedit ca era vorba despre o problema de sanatate comuna, incidentul scoate in evidenta pericolele autodiagnosticarii online. Totul a pornit de la o postare pe Reddit, unde tanarul a cerut pareri despre o iritatie ciudata.
Reactiile nu au intarziat sa apara, iar majoritatea utilizatorilor i-au spus ca ar putea fi vorba despre ringworm, o infectie fungica cunoscuta si sub denumirea de „herpes circinat”. Diagnosticul a fost confirmat ulterior si de un medic dermatolog, insa tanarul a recunoscut ca initial s-a speriat serios, crezand ca ar putea fi ceva mult mai grav. Asta deoarece pe Google a gasit ca ar fi vorba despre o infectie care i se va raspandi si in alte parti ale corpului!
Experienta sa readuce in discutie o realitate tot mai comuna: internetul poate fi o unealta utila, dar si periculoasa, atunci cand vine vorba de sanatate.
Dr. Sabina Hanoman-Singh a explicat pentru Newsweek ce este, de fapt, aceasta afectiune. Ringworm este cauzata de infectia cu fungi dermatofiti si se transmite prin contact direct intre persoane sau prin intermediul unor obiecte contaminate. Micile spori ale ciupercii pot rezista pe suprafete precum prosoape, lenjerii, haine, perii de par sau echipamente de la sala de sport.
„Ai fost recent la sala sau ti-ai luat un animal de companie?”, l-a intrebat un utilizator de Reddit pe tanar. Raspunsul a venit rapid: „Am adoptat o pisica luna trecuta… O sa merg la medic si o sa folosesc o crema antifungica. O voi duce si pe pisica la veterinar pentru testare, desi actele de adoptie arata ca era sanatoasa”.
Medicul confirma si aceasta posibila sursa: „Este o forma de transmitere zoonotica. Animalele de companie, cum ar fi pisicile si cainii, dar si animalele de ferma, pot purta acest tip de ciuperca. Igiena si controalele veterinare regulate sunt esentiale pentru a preveni transmiterea catre oameni”.
Desi ringworm nu este o boala grava, netratata la timp poate cauza complicatii. Leziunile apar de obicei sub forma unor pete rosii, rotunde, cu aspect solzos si provoaca mancarimi intense. Daca afectiunea persista, poate duce la disconfort sever, leziuni ale pielii si chiar infectii bacteriene secundare.
„In cazurile in care sistemul imunitar este slabit, infectia se poate raspandi si agrava, necesitand interventie medicala urgenta”, a avertizat dr. Hanoman-Singh.
Tanarul a avut noroc: a mers la medic si a primit tratamentul potrivit, iar pisica nu prezenta semne de infectie. Insa povestea lui ramane un exemplu relevant despre cum un simptom minor poate declansa o avalansa de griji inutile atunci cand este interpretat prin filtrul Google.
Specialistii recomanda ca, indiferent de simptom, consultul medical real sa fie prima optiune. Autodiagnosticul pe internet poate fi tentant, dar risca sa induca panica sau, din contra, sa subestimeze gravitatea unei afectiuni.