Boli

#legume #peste #fructe #carne de pui # carne de curcan #diabet zaharat de tip 2 #alimentatie diabetici

Ce ar trebui sa stie despre alimentatie pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut in trecut ca diabet zaharat non-insulinodependent (NIDD) sau diabetul adultului, este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special in ceea ce priveste metabolismul glucidic. Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 isi pot desfasura normal activitatile zilnice, in conditiile in care reusesc sa-si mentina sub control nivelul glicemiei prin exercitii fizice, dieta potrivita si medicatia corespunzatoare.

Alimentatia sanatoasa poate mentine sub control diabetul zaharat de tip 2, in timp ce un regim alimentar deficitar poate duce la complicatii grave.

Pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 nu exista o dieta comuna. Unele dintre ele se simt foarte bine consumand alimente bogate in carbohidrati - cu conditia sa nu depaseasca proportia de carbohidrati recomandata -, altii consuma alimente din piramida diabeticilor si isi mentin boala sub control.

Pentru a afla cum poti combina alimentele, in cazul in care suferi de diabet zaharat de tip 2, este important sa ceri ajutorul unui dietetician, noteaza everydayhealth.com.

Alimente recomandate pentru diabetici

Pentru un stil de viata sanatos, in dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2 trebuie sa existe un echilibru intre alimentele bogate in carbohidrati, proteine si grasimi.
Asadar, fructele si legumele sunt, de obicei, o buna alegere, insa trebuie sa fii atent sa nu le consumi in cantitati mari.

De asemenea, in alimentatia zilnica poti include legumele fara amidon. In acesta categorie intra spanacul, broccoli, morcovii si fasolea verde.

Totodata, este indicat sa mananci cereale integrale, cum ar fi orezul brun si pastele din grau integral. Alege sa consumi carne de pui, de curcan, de porc sau de vita. De doua - trei ori pe saptamana, inlocuieste carnea cu pestele!

In ceea ce priveste produsele lactate, este recomandat sa consumi branza, lapte, iaurt, insa alege produsele fara grasimi. De asemenea, in planul tau alimentar poti include leguminoase cum ar fi: linte, naut, soia, mazare etc.

Alimente de evitat de catre diabetici

Sucurile intra in categoria alimentelor pe care trebuie sa le eviti daca suferi de diabet zaharat de tip 2. Acestea contin o cantitate mare de zahar care iti poate afecta starea de sanatate. Inlocuieste sucurile cu apa sau ceaiul fara zahar.

Gustarile dulci, precum prajiturile, torturile, inghetata, nu sunt recomandate pentru regimul alimentar al persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2.

Modul de preparare a alimentelor

Cand incerci sa ai o alimentatie sanatoasa, modul in care gatesti este extrem de important. Iata cateva trucuri care iti pot fi de folos:

1. alege sa coci sau sa fierbi alimentele, in loc sa le prajesti;
2. foloseste ulei extravirgin de masline, in locul uleiului vegetal;
3. nu consuma mai mult de 20 de grame de grasimi saturate in fiecare zi;
4. consuma cat mai putine alimente sarate;
5. alege alimentele proaspete si renunta la conserve;
6. bea cate un pahar de apa inainte si dupa fiecare masa.

Sursa foto: healthnews.ediets.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare