Boli

# cauze dureri de cap # dureri cap #dureri de cap #dureri

Cauzele durerilor de cap. De la cele banale la probleme serioase

Durerile de cap sunt o afectiune frecventa pe care majoritatea oamenilor o experimenteaza de multe ori in timpul vietii lor. De cele mai multe ori au cauze banale, sunt trecatoare si sunt efectul stresului sau al concentrarii, dar pot sa fie si un simptom al unor afectiuni serioase care trebuie investigate si tratate de urgenta de catre medic.

 

Dureri fara cauze medicale

Medicii descriu cel putin 150 de tipuri de dureri de cap, care sunt impartite in doua categorii principale: dureri de cap primare si secundare. Primele sunt cele care nu reprezinta urmarea unei patologii, iar celelalte sunt considerate a avea o cauza care trebuie investigata si tratata de medic.

In prima categorie intra durerile de cap provocate de: stres, emotii puternice, oboseala, insomnie, consum de alcool in exces sau de stari fiziologice normale, mai ales in cazul femeilor, si sunt provocate de fluctuatiile nivelului de hormoni (menstruatie, menopauza). O alta cauza o pot reprezenta pozitiile vicioase si tensiunea musculara acumulata in timpul somnului sau la birou, din cauza unei pozitii incorecte. Uneori durerea de cap este un semn al deshidratarii sau al unei alimentatii gresite, dar poate fi cauzata si de abuzul de cafea si energizante.

Dureri care trebuie investigate

In aceasta categorie se gasesc durerile de cap care sunt inscrise in simptomatologia specifica a unor afectiuni si au caracteristici specifice.

  1. Durerile de cap frontale, asociate cu senzatia de presiune, care apar frecvent sunt unul dintre simptomele cele mai frecvente care confirma sinuzita. Aceasta este asociata cu secretii nazale si o oarecare dificultate in respiratie. Durerea este mai intensa la aplecarea capului inainte si dimineata.
  2. O alta categorie de dureri asociate unei afectiuni sunt cele care apar in gripa, raceala, amigdalita si se produc pe fondul unei stari febrile, asociate cu alte manifestari tipice afectiunilor virale si bacteriene.
  3. Durerea de cap in cazul infectiilor care provoaca meningita sunt insotite de varsaturi, ameteala si fotofobie, la care se adauga febra mare si o stare generala alterata.
  4. Tensiunea arteriala crescuta poate genera dureri de cap si o senzatie de menghina in jurul capului. Aceste dureri de cap apar in partea din spate si in dreapta capului.
  5. Unele medicamente pot avea ca efect secundar durerea de cap.
  6. Afectiuni ale coloanei vertebrale cervicale, hernia cervicala sau osteoporoza vertebrelor din aceasta zona pot avea ca simptom dureri intense de cap, mai ales la nivelul cefei, tamplelor si in zona din spatele ochilor.
  7. Cefaleea tip cluster este caracterizata ca o durere de cap intensa, care apare intr-o singura parte a capului, localizata in zona frontala si a ochilor sau in zona temporala, asociata cu simptome vegetative (lacrimare, rinoree, congestie nazala).
  8. Afectiunile glandei tiroide, mai ales insuficienta tiroidiana, pot produce episoade de nevralgie cerebrala. Reglarea functiei tiroidiene rezolva, de cele mai multe ori, episoadele dureroase.
  9. Asocierea durerilor de cap cu senzatii de slabiciune in membre sau ameteala puternica ori lesin reprezinta o urgenta medicala si poate sa fie semnul unui accident vascular cerebral.
  10. Afectiunile oculare pot genera dureri de cap si, uneori, ameteli.

Cand trebuie sa te ingrijoreze o durere de cap

Suntem tentati sa ignoram durerile de cap si sa le tratam cu analgezice. Sunt situatii in care durerea de cap trebuie luata foarte in serios si considerata a fi o urgenta medicala. Aceste situatii sunt cele in care este foarte intensa, este asociata cu febra mare si varsaturi. Daca la aceasta se adauga dificultati de vorbire, amorteli ale membrelor, sensibilitate la lumina si zgomote, este necesara interventia de urgenta a medicului, pentru ca poate sa fie o infectie de tip meningeal, care are o evolutie rapida si grava, sau un accident vascular cerebral.

Un alt motiv de ingrijorare este in cazul durerilor de cap intense, care nu cedeaza la medicatia uzuala si care apar foarte frecvent dupa varsta de 50 de ani. In plus, poate fi considerata o situatie cu risc potential aceea in care durerea de cap apare brusc la o persoana care nu a mai experimentat o astfel de suferinta.

Cum se trateaza durerile de cap rebele

Extrem de des, durerea de cap este cauzata de deshidratare, celula nervoasa fiind foarte sensibila la scaderea nivelului hidric din organism. Exista situatii in care un metabolism foarte activ poate declansa dureri de cap ca urmare a scaderii nivelului de glucoza din sange. Situatiile se rezolva cu o alimentatie corecta si hidratare.

Analgezicele usoare pot calma rapid o durere de cap, mai ales daca este cauzata de factori externi si nu are o cauza patologica. Acestea din urma persista chiar si sub efectul analgezicelor.

Combinatia dintre analgezice si antiinflamatoare usoare pot linisti durerile de cap fiziologice, mai ales pe fondul dezechilibrelor hormonale.

Durerea de cap este, dupa durerea de spate, una dintre cele mai comune suferinte. De cele mai multe ori nu este un motiv de ingrijorare, dar exista si situatii in care reprezinta semnul unei afectiuni grave care trebuie tratate ca fiind urgente medicale. Pe de alta parte, durerile de cap care se repeta si sunt intense impun investigatii medicale de specialitate pentru a indentifica si trata cauza.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare