Boli

# sangerari gingivale #gingii #sangerare

Cauze pentru care sangereaza gingiile

Sangerarile gingivale sunt cauzate in general de perierea agresiva a dintilor. Aceste sangerari pot fi insa simptome ale unor afectiuni mult mai grave precum leucemia sau cancerul. Pentru a evita agravarea sangerarilor, mergi la medicul stomatolog de cel putin dou ori pe an si urmeaza cu strictete sfaturile recomandate.
 

Ce sunt sangerarile gingivale
 

Sangerarile gingivale sunt semnele ale faptului ca o persoana are probleme cu gingiile. Sangerarea persistenta poate fi cauzata si de boli grave precum leucemia sau cancerul bucal. Astfel, o banala sangerare poate fi semnul unor gingivite sau afectiuni periodontale.

Sangerarile gingivale pot duce si alte boli precum afectiuni cardiovasculare , diabet sau infarct. Daca gingiile sunt umflate si sangereaza, ele sunt expuse infectiilor cu bateriile care se afla in gura.
 

Semne ale sangerarilor gingivale
 

Sangerarile gingivale pot fi cauzate si de rani su ulcere ale guri, care pot avea si alte cauze decat infectii ale gingiilor. Printre semnele sangerarilor gingivale se mai numara si gingii umflate si dureroase, schimbari ale modului in care dintii musca, formarea de goluri de aer intre dinti si gingie, dinti care se misca sau cad.
 

Cauzele sangerarilor gingivale
 

Infectiile bacteriale, virale sau ciupercile care se dezvolta in gura sunt printre cele mai comune cauze ale sangerarilor gingivale. De asemenea, acidul produs de dinti si toxinele din gura sunt factori care erodeaza si inflameaza gingiile.

Aceste inflamatii fac ca gingiile sa se umfle, sa doara si sa slabeasca stabilitatea dintilor. Sangerarile gingivale apar cel mai frecent in randul adultilor si persoanelor in varsta. Femeile au un risc mai crescut de sangerari gingivale .

Cauzele pentru care gingiile sangereaza sunt variate. Astfel, infectiile, inflamtiile sau traumele pot cauza sangerari gingivale. Multe dintre cauzele sangerarilor sunt si bolile si infectiile gurii.

Printre acestea se numara cancerul oral, afectiunile gingiei, gingivitele, afectiunile periodontale, infectiile bacteriale ale gurii sau dintilor. Sangerile gingivale sunt provocate si de periajul agresiv. Afectiuni precum hemofilia sau leucemia duc la sangerari ale gingiilor.

Deficienta de vitamina C si vitamina K sunt alte cauze ale sangerarilor gingivale.

Printre cele mai comune cauze ale sangerarilor gingivale se numara si:

 

Pericolele sangerarilor gingivale
 

Sangerarile gingivale pot duce la numeroase alte afectiuni, periculoase pentru sanatate. Netratate, aceste sangerari pot duce la afectiuni ale sistemului digestiv, disfunctii respiratorii, atacuri de inima, diabet sau cancer pancreatic .
 

Cand sa mergi la medic
 

Trebuie sa mergi de urgenta la medicul de specialitate daca sangerarea gingiilor este severa si dureaza de multa vreme, gingiile continua sa sangereze chiar si dupa ce ai urmat un tratament si ai simptome inexplicabile.
 

Cum sa previi sangerarile gingivale
 

Cel mai important pas pentru a preveni sangerarile gingivale este sa mergi la medicul stomatolog si sa respecti medicatia sau sfaturile primite. De asemenea, trebuie sa iti periezi dintii dupa fiecare masa. Ai grija insa sa nu agresezi dintii sau gingiile. Medicul stomatolog iti poate recomanda si apa de gura sarata. Evita folosirea produselor cu alcool, care vor agrava situatia.

Pentru a preveni sangerarea gingiilor este indicat sa ai grija si de alimentati ta. Evita gustarile nesanatoase dintre mese si redu cantitatile de carbohidrati. Urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata, cu multe fructe si legume. Consuma vitamina C si calciu.  De asemenea, este indicat sa bei cat mai multe lichide.

De asemenea, pentru a preveni sangerarile gingivale evita tutunul, ia suplimente de vitamine, nu consuma bauturi prea reci sau prea fierbinti. Ia aspirina doar la sfatul medicului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare