Boli

#depresie #cauze depresie #fumat #serotonina

Cauze ciudate care pot declansa depresia

Fumatul, afectiunile tiroidiene, consumul insuficient de peste, lipsa somnului sau dependenta de internet sunt factori care favorizeaza aparitia depresiei. Este astfel indicat sa adopti un stil de viata sanatos , sa te odihnesti suficient si sa consumi alimente proaspete.

Iata cateva dintre cauzele surprinzatoare ale depresiei:
 

Fumatul


Fumatul este in stransa legatura cu depresia si stresul, iar persoanele care trec prin momente tensionate sunt din ce in ce mai tentate sa isi inece amarul intr-o tigara.

Nicotina afecteaza activitatea neurotransmitatotilor din creier si cauzeaza productia de cantitati mari de dopamina si serotonina , hormoni care sunt folositi si in medicamentele antidepresive.

Acest lucru explica natura dependenta a tutunului si schimbarile de stare atunci cand se renunta la acest viciu. Renuntarea la fumat si evitarea spatiilor in care se fumeaza ajuta la echilibrarea productiei de chimicale din creier.
 

Tiroida


Atunci cand tiroida, o glanda in forma de fluture de la nivelul gatului, nu produce suficienti hormoni apare afectiunea denumita hipotiroidism. Depresia este unul dintre simptomele acestei afectiuni.

Hormonii tiroidieni sunt multifunctionali, insa actioneaza si ca neurotransmitatori si regleaza nivelul de serotonina.

Daca te confrunti cu acest simptom, pe lanaa sensibilitate la raceli, constipatie sau oboseala, este indicat sa mergi la medic si sa iti faci si cateva teste. Hipotiroidismul se poate trata cu medicamente.
 

Odihna insuficienta


Odihna insuficienta si nesomnul duc la iritabiltiate, insa maresc si riscul de depresie. Atunci cand nu dormim, organismul nu are timp sa isi reinnoiasca celulele cerebrale, iar creierul nu mai functioneaza corect.

Acest lucru duce la depresie si la accentuarea starii de rau.
 

Internetul


Petrecerea timpului liber pe internet si in special pe retele de socializare duce la depresie, mai ales in randul adolescentilor. Dependenta de internet duce la izolare si la mai putine interactiuni reale intre persoane.

De asemenea, persoanele care petrec foarte mult timp in fata calculatorului pot avea o parere nerealista asupra vietii.
 

Incheierea unui serial sau show TV


Atunci cand ceva important se apropie de final, precum un serial sau un show TV pe care il urmaream de multa vreme, suntem mult mai sensibili in fata depresiei.

Specialistii sunt de parere ca cei care se ataseaza prea mult de astfel de produse media nu mai au contact cu realitatea. Cand spectacolul se termina sunt din nou adusi fata in fata cu problemele de zi cu zi.
 

Locul in care locuiesti


Persoanele care traiesc la oras sunt mult mai expusi riscului de depresie si stres. Specialistii sunt de parere ca orasenii au mai multa activitate in acea parte a creierului care regleaza stresul.

Nivelurile mari de stres duc la depresie si alte afectiuni cerebrale. Ratele de depresie variaza insa si in functie de tara in care locuiesti. Chiar si altitudinea localitatii in care locuiesti influenteaza rata de depresie.
 

Insuficienta de acizi grasi omega


Consumul scazut de acizi grasi omega 3 care se gasesc in special in somn si uleiurile vegetale este asociat cu un risc marit de depresie.

Acizii grasi omega 3 regleaza activitatea unor neurotransmitatori precum serotonina. Si suplimentele de ulei de peste sunt ideale pentru a preveni depresia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare