Boli

#vuvuzela #auz #surzenie #urechi #gripa #zgomot

Cat de rau afecteaza urechile vuvuzela?

Esti un impatimit al meciului si nu ratezi sa mergi pe stadion cand joaca echipa favorita? Atunci trebuie sa stii ca fara sa iti dai seama te supui unui risc de surzenie. Motivul? Zgomotul foarte puternic produs de un instrument de origine africana numit vuvuzela .

 

Zgomotul puternic distruge auzul

 

Expunerea indelungata la zgomote puternice poate duce la pierderea partiala sau ireversibila a auzului. Urechea este formata din peste 15 mii de celule necesare auzului, extrem de fragile, care pot „exploda” in urma presiunii induse de cohlea (organul urechii sub forma de cochilie de melc) dupa o expunere la niveluri sonore foarte ridicate.

Gradul la care urechea incepe sa simta propriu-zis durere se situeaza la 120 de decibeli , insa traumatisme sonore acute apar si sub acest nivel. Este suficient doar un zgomot puternic de cateva secunde pentru a provoca ruptura timpanului.

Zgomotul amplificat (concerte, discoteci sau stadioane de fotbal) este prima cauza a acestei probleme de sanatate, la care se adauga tirul cu arme de foc , exploziile, petardele, alarmele si chiar telefonul mobil. Odata cu meciurile din cadrul Cupei Mondiale de Fotbal s-a adus in discutie problema zgomotului infernal de pe stadioane, cauzat in mare parte de numarul foarte mare de instrumente de origine africana: vuvuzele .

 

Vuvuzela „incinge” urechile pe stadioane

 

Vuvuzela este un fel de trompeta din plastic descoperita in urma cu peste 40 de ani, inspirata dupa modelul coarnelor spiralate ale antilopei kudu. Desi este considerata simbol al Campionatului Mondial, vuvuzela a intrat recent in atentia specialistilor care semnaleaza pericolul cauzat de zgomotul asurzitor de aproximativ 130 de decibeli.

Zgomotul puternic facut de vuvuzele este asurzitor atat pentru jucatori, arbitri si spectatorii de pe stadioane, chiar si pentru telespectatorii care urmaresc transmisiunile partidelor de fotbal din Cupa Mondiala.

Pentru a face o comparatie cu sunetul vuvuzelei de 127 de decibeli, afla ca sunetul soaptelor este de 10 decibeli, zgomotul unui frigider este de 42 decibeli, tunetele – 108 decibeli. Mai mult decat atat, s-a observat ca zgomotul vuvuzelei este de sapte ori mai mare decat al unui fierastrau electric si se apropie destul de mult de pragul de durere fizica.

De retinut: Atentie: alcoolul, medicamentele, oboseala, drogurile te fac mult mai sensibil la zgomot sau iti atenueaza din senzatia de durere, simptom care prevesteste de fapt un eventual pericol.

 

Vuvuzela, transmitator de gripa?

 

In afara de zgomotul puternic care iti poate afecta dramatic sanatatea urechlior, specialistii atrag atentia asupra faptului ca vuvuzela este capabila sa raspandeasca gripa. Se pare ca nivelul de saliva expectorat in momentul in care sufli in vuvuzela este mai mare decat atunci cand o persoana tuseste sau stranuta. Astfel, suporterii de pe stadioane se supun unui risc foarte mare de a contacta virusul gripal.

Important! Recent, presa sud-africana a transmis ca vuvuzela va avea o noua versiune, mai putin stridenta. Zgomotul acesteia va fi micsorat cu 20 de decibeli.

Sursa foto : artemdragunov.livejournal.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului