Boli

#expunere formaldehida #formaldehida #organism

Cat de periculoasa este expunerea la formaldehida pentru organism: ce trebuie sa stii

Mirosul de vopsea proaspata si cel provenit de la despachetarea pieselor noi de mobilier sunt considerate indicatori importanti ai faptului ca o substanta chimica a fost eliberata in aer. Una dintre aceste substante este si formaldehida, compus organic volatil a carui prezenta in aerul din casa este considerata de catre specialisti periculoasa pentru sanatate.

 

Fiind de 500 de ori mai mici decat particulele cu dimensiunea de 0,1 microni, particulele de formaldehida din aer sunt dificil de captat, iar daca sunt inhalate, produc simptome precum iritarea ochilor, a nasului, inflamatie nazala sau tuse. Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (SUA), formaldehida este prezenta in aproape orice locuinta, indiferent de cantitate.

Mult mai periculoasa este insa expunerea prelungita la acest compus chimic daunator organismului, mai ales in locuintele noi sau in care au loc renovari pe parcursul unei perioade mai lungi. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) a confirmat efectele cancerigene ale expunerii prelungite la formaldehida, respectiv posibilitatea dezvoltarii unor forme de cancer, precum cel al nazofaringelui, cancerul sinusal sau leucemia.

Ce recomanda specialistii pentru eliminarea particulelor de formaldehida de la interior

Formaldehida este un gaz incolor care isi gaseste drumul in casa printr-o varietate de surse. Cel mai frecvent, este eliberat prin mobilier si produse din lemn, cum ar fi placaj si placi de fibre, care pot folosi rasini industriale pe baza de formaldehida. Poate fi gasit si in materiale izolante si produse de bricolaj, cum ar fi vopseaua, lacurile si produsele de curatare de uz casnic.

Cercetarile au aratat ca temperatura ridicata a camerei si nivelul de umiditate contribuie la frecventa eliberarii particulelor de formaldehida in aerul din casa. Concentratiile de formaldehida de la interior pot fi de pana la 20 de ori mai mari vara decat iarna, in functie de conditiile de temperatura interioara si de umiditate. Dincolo de formaldehida, temperaturile ridicate si umiditatea incurajeaza inmultirea acarienilor, care contribuie la formarea particulelor de praf, o alta sursa de alergeni care poate cauza alergii.

 Pentru ca expunerea la formaldehida este nociva pentru corpul uman si este o preocupare pentru organismele de cercetare si reglementare, oamenii de stiinta din cadrul Dyson ofera cateva sfaturi utile pentru eliminarea particulelor de formaldehida de la interior si crearea unui mediu mai sanatos acasa.

Alegerea inteligenta a mobilierului din casa

Daca renovarea locuintei sau mobilarea uneia noi este in plan in viitorul apropiat, alegerea unor produse cu continut scazut de formaldehida sau achizitionarea de mobilier la mana a doua sunt solutii utile pentru evitarea expunerii la formaldehida, potrivit expertilor Dyson. Astfel de produse elibereaza mai putine particule de formaldehida de-a lungul timpului, in timp ce mobilierul tip ULEF (cu emisii foarte scazute de formaldehida) si NAF (fara formaldehida adaugata) este din ce in ce mai cautat. Daca achizitionarea de mobilier nou este necesara, printre optiuni se numara cel din lemn masiv sau mobilier din lemn presat (MDF) complet sigilat.

Utilizarea unui purificator de aer performant

Cresterea ventilatiei si utilizarea unui purificator de aer inteligent in casa pot ajuta la eliminarea gazelor nocive din aer, mai ales daca dispozitivele sunt unele performante. Expertii din cadrul Dyson au integrat tehnologie inovatoare in ultima gama de purificatoare de aer, care detecteaza formaldehida cu ajutorul unui senzor inteligent in stare solida ce o distruge continuu. Un filtru catalitic capteaza si transforma formaldehida in apa si CO2, fara a necesita inlocuire pe toata durata de viata a dispozitivului. Aceasta tehnologie inovatoare detecteaza cu precizie particulele de formaldehida, fara a le confunda cu alti compusi organici din aer. 

Expunerea la formaldehida a organismului uman este periculoasa si poate avea efecte severe asupra sanatatii pe termen lung. Organizatia Mondiala a Sanatatii a reglementat inca din 2010 limitele privind concentratiile de formaldehida din aer la 0,1 mg/m3, gaz poluant ce se numara printre cei mai prezenti factori poluanti la interior.    

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare