Boli

# somn batrani # cat trebuie sa dormi # efectele somnului #somn copil #somn

Cat de mult trebuie sa dormi, in functie de varsta

Odihna este extrem de importanta pentru organism, insa necesarul orelor de somn difera in functie de varsta. Prea putine ore dormite mai multe nopti la rand au un impact negativ asupra sanatatii, sustin specialistii. Dar atentie! Si ce e prea mult strica. 

O cercetare recenta, care are la baza o serie de studii referitoare la somn realizate in ultimii ani, arata cat de mult trebuie sa dormim pentru ca organismul sa functioneze ca un ceas elvetian.

Copilul si adolescentul: 10 ore

Un grup de experti americani ai "The National Sleep Foundation - Fundatia Nationala pentru Somn", din SUA, a adunat datele a peste 320 de studii si cercetari referitoare la somn. Concluzia acestora a fost ca un copil cu varsta intre 6 si 9 ani are nevoie de 11 ore de somn, insa acestia isi pot mentine sanatatea in parametri normali si daca dorm 7-8 ore pe noapte.

Adolescentii au nevoie de 10 ore, dar chiar si 7 ore sunt suficiente. Insa daca tinerii dorm mai mult de 11 ore in fiecare noapte pot avea probleme de sanatate, spun expertii de la Fundatia Nationala pentru Somn. Tot ei afirma ca adolescentii pot avea nevoie de mai multa odihna in perioada pubertatii, cand in organism au loc numeroase schimbari hormonale.

Potrivit dr. Lydia DonCarlos, de la Loyola University, Chicago, unul dintre autorii cercetarii, ar trebui ca fiecare adolescent sa isi faca un program de somn, adica sa se culce si sa se trezeasca la aceleasi ore, in fiecare zi, indiferent daca este weekend sau in cursul saptamanii.

Adultul: 8-9 ore

Persoanele cu varste intre 18 si 64 de ani trebuie sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte, insa exista si persoane care se trezesc odihnite si daca au dormit sase ore. Persoanele de peste 65 de ani au nevoie de sapte-opt ore de odihna. Unii pot supravietui si cu cinci ore, insa este obligatoriu sa traga un pui de somn pe timpul zilei.

Cum ne afecteaza odihna insuficienta

Persoanele care nu se odihnesc suficient au o putere de concentrare scazuta, se pot simti deprimate si nervoase daca nu se odinesc bine cateva nopti. Daca isi fac un obicei constant din a nu dormi indeajuns, se pot imbolnavi de diabet si hipertensiune arteriala. Si gripa, racelile si gastroenterita sunt mai frecvente la adolescentii care dorm putin, potrivit unei cercetari recente, publicata in revista americana "Journal of Sleep Research".

Sursa foto: memoryfoammatttresszleeps.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare