Boli

# tipuri de somn #importanta somn #somn

Cat de important este somnul si cate ore trebuie sa dormi pe noapte, in functie de varsta

Somnul este o functie esentiala a organismului. In timp ce dormi, corpul si mintea se reincarca si se refac, dandu-ti posibilitatea sa functionezi in parametri optimi in ziua urmatoare.

Numeroase studii despre somn au demonstrat de-a lungul timpului cat este de important acesta pentru o stare buna de sanatate, dar si pentru prevenirea obezitatii, precum si a altor boli. Fara un somn suficient somn, creierul nu poate functiona corespunzator. Acest lucru va poate afecta abilitatile de concentrare, de gandire clara si de procesare a amintirilor.

Stiinta din spatele somnului

Un "ceas intern al corpului" ajuta la reglarea ciclul de somn, controland momentul in care te simti obosit si esti pregatit pentru a merge la culare, dar si cel in care esti pregatit sa te trezesti regigorat si alert. Acest lucru mai este denumit si stiinta somnului. Acest ceas biologic functioneaza fara intrerupere si este cunoscut sub numele de ritm circadian.

Acest impuls al somnului - cunoscut si sub numele de homeostazia somn-veghe - poate fi legat de adenozina, un compus organic produs de creier. Nivelul de adenozina creste pe parcursul zilei pe masura ce devii mai obosit, iar apoi organismul descompune acest compus in timpul somnului.

Lumina influenteaza, de asemenea, ritmul circadian. Creierul contine o regiune speciala de celule nervoase cunoscuta sub numele de hipotalamus si un grup de celule din hipotalamus numit nucleul suprachiasmatic, care proceseaza semnale atunci cand ochii sunt expusi la lumina naturala sau artificiala. Aceste semnale ajuta creierul sa determine daca este zi sau noapte.

Seara, pe masura ce lumina naturala dispare, organismul va elibera melatonina, un hormon care induce somnolenta. Dimineata, cand soarele rasare, organismul va elibera hormonul cunoscut sub numele de cortizol, care favorizeaza energia si vigilenta.

Etapele somnului

Somnul are mai multe etape. Pe parcursul noptii, un ciclu de somn este format din patru etape care dureaza aproximativ 90 de minute.  

In timpul unei nopti tipice de somn, vei trece prin patru pana la sase cicluri de somn. In cazul in care iti limitezi numarul de ore de somn, vei parcurge doar doua astfel de cilcuri.

Etapele somnului sunt:

  • Faza 1. Aceasta este cea mai usoara etapa a somnului, care dureaza 1 pana la 5 minute. In aceasta etapa, respiratia si ritmul cardiac incetinesc si muschii se relaxeaza.
  • Faza 2. Aceasta etapa dureaza aproximativ 30 pana la 60 de minute. Respiratia si ritmul cardiac incetinesc si mai mult, iar temperatura corpului scade.
  • Faza 3. A treia etapa a somnului este, de asemenea, cunoscuta sub numele de somn profund . Aceasta perioada, care dureaza aproximativ 20 pana la 40 de minute, este momentul in care corpul isi repara tesuturile si celulele deteriorate.
  • Faza 4 sau somnul REM. REM este etapa asociata cu visarea (momentul in care ochii se misca rapid). Primul ciclu REM dureaza aproximativ 10 minute, iar ultimul poate dura pana la o ora.

Cat de mult somn au nevoie oamenii?

Cand vine vorba despre somn, multe persoane se intreaba care este timpul necesar pentru o odihna corespunzatoare. Ei bine, numarul de ore pe care trebuie sa-l doarma o persoana, difera in functi de varsta, astfel:

  • Nou-nascut (0-3 luni) --> 14-17 ore
  • Bebelus (4-11 luni)  --> 12-15 ore
  • Copil mic (1-2 ani) --> 11-14 ore
  • Prescolar (3-5 ani)  --> 10-13 ore
  • Varsta scolara (6-13 ani)  --> 9-11 ore
  • Adolescenti (14-17 ani)  --> 8-10 ore
  • Adult (18-64 de ani)  --> 7-9 ore
  • Adultul in varsta de 65 de ani sau mai mult  --> 7-8 ore

Importanta unui somn suficient

Lipsa somnului are efecte negative asupra organismului si starii generale de sanatate. Potrivit unui studiu din 2018, in care au fost examinate obiceiurile de somn a peste 10.000 de persoane s-a constatat ca, in cazul persoanelor care dormeau regulat mai putin de 8 ore pe noapte, corpul si creierul au imbatranit cu 8 ani mai rapid decat normalul varstei. Mai mult, persoanele care dorm sub 7 ore pe noapte, pe termen lung, pot suferi de diverse afectiuni precum:

  • depresie
  • obezitate
  • hipertensiune
  • anxietate
  • Diabet
  • apnee obstructiva in somn
  • accident vascular cerebral
  • psihoza
  • boli cardiovasculare

7 curiozitati despre somn

1. Nu exista om care sa nu viseze in timp ce doarme, insa cei mai multi nu isi aduc aminte visele pe care le-au avut.

2. Un om isi petrece aproximativ 6 ani din viata, dormind. 

3. Creierul este mai activ in timpul somnului, decat in timp ce suntem trezi. 

4. Aproximativ 90% dintr-un vis se uita in primul minut de la trezire. 

5. Si persoanele fara vedere viseaza. Cele care s-au nascut fara vedere au vise auditive, in timp ce persoanele care si-au pierdut vederea de-a lungul vietii, au vise normale. 

6. Corpul arde mai multe calorii in timp ce dormi, decat in timpul zilei.

7. persoana poate rezista fara sa doarma maxim 10 zile. Dupa 10 zile de nesomn, intervine decesul. 

FOTO: pexels.com

Adverorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare