Boli

#depistare Alzheimer #boala alzheimer #simptome alzheimer #alzheimer

Care sunt simptomele ce prevestesc aparitia maladiei Alzheimer

Alzheimer, un diagnostic nemilos, este o boala care le "fura" bunicilor perioada in care ar trebui sa se bucure de nepoti. Este important sa mergi la medic imediat ce apar primele simptome, astfel incat evolutia bolii sa fie tinuta cat mai mult in frau. Iata care sunt simptomele timpurii ale bolii, pe care de cele mai multe ori le ignoram:

Pierderi de memorie

Tuturor ni se intampla sa uitam lucruri, este firesc, spun medicii. Devine ingrijorator si poate fi un semn de Alzheimer, atunci cand o persoana uita imediat ce a vorbit cu altcineva, cand uita numele apropiatilor, iar peste cateva ore si le aminteste, ca si cum nimic nu s-a intamplat. "Poate, de asemenea, sa inceapa sa repete lucruri la nesfarsit", explica medicul american Lisa P. Gwyther, coautoare a cartii "The Alzheimer's Action Plan: A Family Guide/ Planul de actiune in caz de Alzheimer: ghid pentru familie", citata de health.com.

Schimbari bruste de dispozitie

O persoana care a fost mereu calma si care incepe sa aiba episoade de furie si nervozitate sau care capata anumite fixatii poate suferi de Alzheimer in faze incipiente. Ingrijorator e si daca persoana respectiva isi pierde interesul pentru activitati pe care inainte le adora. O persoana care spune cana cand se uita la un ceas sau inventeaza cuvinte poate fi suspectata de maladia Alzheimer.

Episoade de dezorientare

Cei afectati se pot rataci in propriul cartier. De exemplu, pot pleca la piata, iar cand ajung acolo sa se intrebe unde sunt si ce cauta acolo. De asemenea, poate aparea si dezorientarea in timp. O bunica afectata de maladia Alzheimer poate sa ii spuna nepotului pe care l-a vazut in urma cu doua zile ca nu l-a mai vazut de mai bine de un an.

Decizii iresponsabile

O persoana atinsa de aceasta afectiune incepe sa ia decizii pe care cei din jur le vad drept iresponsabile. In fazele de inceput ale bolii, deciziile sunt legate mai mult de bani. Pot incepe sa cheltuiasca iresponsabil sau pot sa refuze, de exemplu, sa plateasca bunurile cumparate, explica specialistul Lisa P. Gwyther. Pe masura ce boala avanseaza, si deciziile lor devin din ce in ce mai ridicole: se pot imbraca cu un palton, desi e cald afara.

Devin din ce in ce mai dezorganizati

Fie pun lucrurile unde nu le este locul, ca de exemplu sarea in sifonier sau cheile de la casa in frigider, fie ca se opresc in mijlocul unei conversatii, pentru ca nu mai stiu despre ce vorbeau, toate acestea sunt semne de ingrijorare. Boala se instaleaza, de obicei, dupa varsta de 65 de ani.

Sursa foto: geekinfinite.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare