Boli

#probleme frecvente #batrani #sanatate #probleme de sanatate

Care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ale batranilor?

Fenomenul de imbatranire este un proces foarte complex care incepe de la un nivel celular, motiv pentru care aceasta nu trebuie sa fie niciodata asociata doar cu schimbarea aspectului.

Deorece inaintarea in varsta poate creste semnificativ probabilitatea de dezvoltare a anumitor afectiuni, asta face ca imbatranirea sa reprezinte un factor de risc care nu poate fi evitat.

Cu toate acestea, exista insa numeroase modalitati de a reduce riscul de dezvoltare a multor afectiuni asociate cu batranetea, daca schimbarea stilului de viata este realizata din timp si se axeaza pe promovarea sanatatii si pe evitarea produselor sau obiceiurilor nesanatoase.

Avand in vedere ca cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii[1] prezic ca pana in anul 2050 vor exista aproximativ 2 miliarde de persoane cu varsta de cel putin 60 de ani, asta inseamna ca tarile trebuie sa se adapteze nevoilor acestor persoane dar si ca acestea trebuie informate cat mai din timp cu privire la reducerea factorilor de risc si la abordarea unui stil de viata sanatos.

4 probleme de sanatate frecvent intalnite la persoanele varstnice

Datorita leziunilor acumulate la nivel celular de-a lungul timpului, imbatranirea duce de multe ori la scaderea capacitatii mentale si fizice si la posibilitatea de aparitie a mai multor afectiuni in acelasi timp.

De la afectiuni articulare la tulburari mintale și boli cronice, urmatoarele probleme de sanatate sunt printre cele mai des intalnite:

Osteoartrita

Osteoartrita reprezinta cea mai frecventa forma de artrita in randul varstnicilor, aceasta fiind si una dintre cele mai intalnite cauze de dizabilitate.

Putand afecta atat persoanele de gen feminin cat si cele de gen masculin, osteoartrita apare atunci cand cartilajul este distrus sau deteriorat, rezultand de multe ori la frecarea oaselor intre ele.

Osteoartrita afecteaza de cele mai multe ori mainile, spatele, gatul si articulatiile care sustin greutatea corpului cum ar fi cele ale genunchilor si ale soldurilor.

Simptomele afectiunii includ rigiditatea articulatiei, durere usoara sau severa, inflamatie si multe altele.

Depresia si alte probleme asociate cu sanatatea mintala

Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii[2], aproximativ 15% dintre adultii cu varsta de 60 de ani sau mai mult sufera de tulburari mintale, depresia si dementa fiind cele mai frecvente probleme intalnite.

Consultatiile si tratamentele specializate, imbunatatirea conditiilor de trai si cresterea sustinerii din partea familiei pot ajuta la ameliorarea depresiei si la cresterea calitatii vietii.

Boli cardiovasculare

Hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol reprezinta factori de risc pentru numeroase boli cardiovasculare si pentru accidentul vascular cerebral, inaintarea in varsta alaturi de aceste probleme putand creste semnificativ riscul de aparitie a acestor boli.

In ceea ce priveste factorii de risc asociati cu stilul de viata, dieta nesanatoasa, lipsa de activitate fizica, fumatul si consumul excesiv de alcool reprezinta cauze care pot fi prevenite prin simple modificari ale obiceiurilor zilnice.

De cele mai multe ori acesti factori de risc se manifesta prin tensiune arteriala ridicata, nivel crescut al glucozei in sange, supraponderabilitate sau obezitate.

Axarea pe un stil de viata sanatos bazat pe diete echilibrate si exercitii fizice poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare pe tot parcursul vietii.

Cancer

Varsta reprezinta un factor mare de risc pentru multe tipuri de cancer cum ar fi cel de piele, de prostata, de colon, plamani si multe altele.

Conform unui studiu publicat in 2016[3], incidenta cancerului este de 11 ori mai mare in randul persoanelor cu varsta de peste 65 comparativ cu cele de varsta mai mica.

Scaderea functionalitatii organelor datorita varstei si prezenta posibilelor comorbiditati pot avea un impact negativ asupra rezultatelor obtinute in urma ingrijirilor medicale pentru cancer, prognosticul putand varia in functie de acesti factori.

Chiar daca exista multe afectiuni si probleme de sanatate asociate cu inaintarea in varsta, trebuie retinut ca acestea nu fac parte insa din procesul natural de imbatranire si ca multe dintre aceste boli pot fi prevenite sau macar gestionate, pentru a obtine o viata cat mai linistita si fericita.

Referinte:

  1. Ageing and Health. World Health Organization, 5 Feb. 2018, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health.
  1. “Mental Health of Older Adults.” World Health Organization, World Health Organization, 12 Dec. 2017, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-of-older-adults.
  1. Marosi, Christine, and Marcus Köller. “Challenge of Cancer in the Elderly.” ESMO Open, BMJ Publishing Group, 12 Apr. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5070391/.

Sursa foto: https://www.pexels.com/

  Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare