Boli

#endometrioza #trompe #mama #sarcina #ovare #uter #femeie #insarcinata #gravida #infertilitate feminina #infertilitate

Care sunt cauzele infertilitatii feminine?

Cand bebelusul intarzie sa apara, foarte multe femei isi pun problema infertilitatii. Cauzele imposibilitatii de a avea un copil pot avea origini diverse, atat in ceea ce o priveste pe femeie, cat si pe barbat. In cazul femeilor, infertilitatea poate fi provocata pe de-o parte de afectiuni ale ovarelor sau ale uterului sau pe de alta de socuri emotionale.

Iata cateva dintre cele mai intalnite obstacole fiziologice si psihologice pe care le intampina o femeie, cand vine vorba de conceperea unui copil:

 Cauze fiziologice

  • Varsta inaintata

Fertilitatea este o notiune biologica in stransa legatura cu timpul. In jurul varstei de 25 de ani femeile sunt cele mai fertile, iar dupa 35 de ani incep sa apara modificari serioase in productia si metabolismul hormonilor, ceea ce face ca gradul de fertilitate sa scada.

Dupa varsta de 40 de ani balanta hormonala incepe sa piarda puternic din echilibru. De asemenea, uterul si trompele pot fi afectate de diverse afectiuni, cum sunt fibromul sau de endometrioza, care diminueaza astfel fertilitatea. 

  • Ovare polichistice

Problemele legate de ovulatie sunt prima cauza a infertilitatii. Acestea pot fi provocate de prezenta chisturilor la nivelul ovarelor. Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru care interfereaza cu ovulatia normala. Femeile care sufera de aceasta nu au un ciclu menstrual normal, regulat (mestruatia poate fi inexistenta cateva luni, dupa care sa reapara).

Ovarele polichistice nu inseamna aceasi lucru cu sindromul ovarelor polichistice. Pe langa prezenta chisturilor, sindromul este insotit de o manifestata prin menstruatie rara, anovulatie cronica (lipsa ovulatiei), ingrasare, aparitia pilozitatii masculine (perciuni, mustata) etc.

  • Trompe infundate

Acesta este al doilea caz de : trompele - locul pe unde ar trebui sa treaca spermatozoizii si oul fecundat - sunt infundate. Trompele infundate reprezinta un adevarat obstacol mecanic in procesul de . Aceasta obstructie este cauzata adesea de o infectie nedepistata si netratata (prezenta bacteriei clamydia).

De asemenea, o sarcina extrauterina, chiuretaje sau diverse inflamatii pot fi factori care au provocat infundarea trompelor. Din cauza faptului ca acestea se astupa, peretii trompelor isi pot pierde elasticitatea si supletea. Pentru a stii daca trompele sunt infundate, se face o histerosalpingografie (introducerea unei substante de contrast prin vagin, col si apoi in uter si efectuarea unui film radiografic).

  • Un uter cu probleme

Uterul anumitor femei poate fi pozitionat anormal sau inconjurat de aderente, cauzate de infectii genitale. De asemenea, anumite defecte ale uterului inascute sau dobandite sunt vinovate de imposibilitatea de a ramane insarcinata.          

Unele femei pot avea un uter prea mic, uter unicorn – jumatate dintr-un uter normal – sau alte anomalii congenitale ale uterului. In aceste cazuri, gradul de fertilitate este foarte scazut. Uterul poate fi afectat si de (bucati din tesutul intern al cavitatii uterului –endometrului - migreaza si se dezvolta in alta parte a interiorului abdomenului, cum sunt colul uterin, trompele, ovarele si chiar vaginul) sau astupat de un fibrom. Din aceasta cauza se diminueaza sansele de concepere , complicand implantarea oului fecundat.

 Cauze psihologice

 

  • Concepere programata

Din ce in ce mai multe femei cred ca sunt sterile, desi nu si-au facut teste de specialitate. Judecata lor personala se bazeaza pe faptul ca nu raman insarcinate, desi au renuntat la metodele de contraceptie . Insa, ce nu realizeaza o mare parte dintre acestea este faptul ca au devenit foarte exigente cu modul de viata.

Din ce in ce mai organizate, femeile isi planifica sarcina metodic ca si cum si-ar planifica intalnirile de serviciu. Un copil nu apare la comanda, doar ca asa iti doresti la un moment dat. Conceperea este un lucru complex, care trebuie tratat cu seriozitate.

  • Pregatirea sufleteasca

Exista factori psihologici suficient de puternici sa induca un blocaj maternal unei femei. Inainte, dorinta unui copil era omniprezenta, copilul veanea din necunoscut, din dorinta sexuala a barbatului si a femeii si intr-un fel dintr-un risc inevitabil pe care ti-l asumai cand faceai dragoste.

In prezent, femeile care vor un copil trebuie sa renunte la metodele de contraceptie, o responsabilitate exclusiv feminina. Se pare totusi ca aceasta libertate s-a transformat intr-o sarcina mult prea greu doar de femeie. Constient sau inconstient, apar in minte intrebari precum: „Este acum momentul potrivit de a avea un copil?”, „Eu sunt pregatita sa devin mama?”, „Daca o sa se termine rau?”. Si astfel, momentul deciziei este adesea amanat pana la limitele unui risc de esec, cand sansele sunt infime sau chiar nule. 

  • Relatie dificila cu propria mama

Psihologii care s-au ocupat de sterilitatea inexplicabila au scos in evidenta importanta unei legaturi a femeii cu propria mama. Fiecare infertilitate este unica in felul ei, insa in cercetarile realizatede specialisti a iesit la iveala si relatia dintre fata devenita femeie si mama ei. O educatie prea stricta sau reprosuri aduse in copilarie de genul „Nu te vad sa fii o mama buna cu atitudinea asta” sau „Cu siguranta tu nu vei face copii” sunt factori care au dus la un impas emotional, greu de depasit.

  • Situatii traumatizante

Anumiti factori au fost adusi in discutia „sterilitatii psihogene” in cadrul cabinetelor de consultatii medicale . Printre aceste cauze se numara:

- pierderea primului copil in conditii tragice;

- o copilarie nefericita;

- decesul mamei la nasterea femeii care isi doreste sa ramana insarcinata;

- perceperea copilului ca pe un „cadou” pe care trebuie sa-l faca barbatului foarte dornic de a deveni tata;

Citeste despre: Cauzele infertilitatii masculine

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare