Boli

#muscatura capuse #capuse piele # eliminare capuse # pericol capuse #capuse

Capusele, dusmanii ascunsi din iarba! Cum se scoate corect o capusa si ce trebuie sa faci dupa ce ai fost muscat

Capusele se ascund in iarba si isi cauta adesea “gazde” cu sangele carora sa se hraneasca. Muscatura acestora, desi de cele mai multe ori nici nu este sesizata, este etrem de periculoasa. Capusele pot transmite boli grave printre care boala Lyme, encefalita de capuse, febra recurenta sau febra hemoragica.

 

Desi capusele prefera animalele, acestea ataca si oamenii daca se intampla ca acestia sa treaca prin habitatul lor. Spre deosebire de intepaturile altor insecte, intepatura de capuse nu doare. Din acest motiv multe persoane nu stiu ca sunt muscate de o capusa pana cand nu vad urmele lasate de aceasta pe piele.

Exista insa si cazuri in care oamenii observa capusele in timp ce se hranesc. Acestea trebuie indepartate rapid, insa avand grija sa nu li se rupa capul si sa ramana in piele, deoarece se vor produce infectiii grave.

Cum indepartezi capusa de pe corp

Exista o tehnica foarte simpla de indepartare a capuselor. Aplica pe corpul acestora un ulei gros sau o crema mai lichida. Ai grija ca aceasta sa le acopere intregul corp. Cum capusa respira prin piele in momentul in care se hraneste, va fi nevoita sa se desprinda de gazda pentru a putea respira, deoarece uleiul sau crema aplicata impiedica procesul de repiratie. In acest fel capusa te va parasi de buna-voie.

O alta tehnica de indepartare a capuselor este prin folosirea unei pensete curate si dezinfectate. Prinde cu penseta capul capusei (care este la suprafata pielii) si cu o miscare ferma, dar nu smucita, smulge capusa. Asigura-te apoi ca tot capul acesteia a iesit din pile, apoi dezinfecteaza locul muscaturii.

In cazul in care nu ai reusit sa scoti capul capusei este necesar sa apelezi la un medic pentru a preveni riscul aparitiei unei infectii. ajutor medical pentru a evita riscul aparitiei unei infectii.

Daca ai fost muscat de capusa si in urmatoarele zile ai simptome de boala mergi la un control pentru un consult.

Cum te feresti de muscatura de capusa

O vorba din batrani spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi. Asadar, inainte de a iesi la iarba verde ia cateva masuri de precautie. Poti apela la folosirea unui repelent impotriva capuselor si asigura-te ca te imbraci corespunzator, astfel incat capusele sa nu poata patrunde cu usurinta pe sub haine. Daca ai animale de companie, in special daca acestea ies in curte pune-le picaturi speciale impotriva puricilor si capuselor. De asemena, daca tai la bloc si ai un caine, atunci cand iesi in aer liber, verifica-i blanita pentru a te asigura ca acesta nu aduce capuse in casa. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului