Boli

#deformarile oaselor #oase scurte #operatii pentru alungirea si indreptarea oaselor

Cand sunt necesare operatiile pentru alungirea si indreptarea oaselor?

Operatiile de alungirea oaselor sunt efectuate pentru pacientii care au oase scurte din nastere (congenital) sau in urma unei afectiuni dobandite. Pacientii cu oase scurte din nastere sunt operati dupa perioada de crestere, la barbatii cu inaltimea sub 150 cm si femeile cu inaltimea sub 145 cm. In cazul pacientilor cu oase scurte in urma unei afectiuni dobandite operatiile sunt efectuate in cazul in care exista diferente de lungime a unei extremitati fata de cealalta de 2 cm si mai mult.

Care sunt defectele de forma ale oaselor si ce tratament exista?

Deformarile oaselor pot fi definite ca fiind deviatii ale aspectului anatomic normal al osului, atunci cand acesta este diferit de forma si aspectul normal. In general, defectele de forma ale osului sunt de patru tipuri: angulatie, rotatie (in interior sau in exterior), translatie (alunecare) si scurtare. 

“Obiectivul principal al tratamentului pentru defectele de forma ale oaselor este aducerea osului la forma sa anatomica si reglarea greutatii care exercita presiune asupra articulatiei. Pacientii care sufera de o astfel de afectiune intampina greutati in special la nivelul oaselor membrelor inferioare deoarece incarcarea este efectuata in mod defectuos, ceea ce face ca in urma distributiei neadecvate a incarcaturii la nivelul articulatiilor coapsei, genunchiului, gleznei si coloanei vertebrale sa intervina defecte de forma ale oaselor, defecte locomotorii, dureri si depuneri de calciu. Tratamentul pentru defectele de forma ale oaselor difera in functie de varsta la care diagnosticul a fost stabilit si componentele defectului de forma si poate fi efectuat cu implanturi interne (in interior), externe (din exterior) sau ambele. Toate tratamentele prezinta avantaje sau dezavantaje unul fata de celalalt”, explica prof. dr. Sami Sokucu, specialist in chirurgie traumatologica, in chirurgia deformatiilor, in chirurgie pentru cresterea in inaltime, in chirurgia tumorilor osoase si musculare si in artroplastie. doctor ortoped al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.

Cum se efectueaza operatiile de alungire a oaselor?

Operatiile de alungirea oaselor sunt efectuate pentru pacientii care au oase scurte din nastere (congenital) sau in urma unei afectiuni dobandite. Pacientii cu oase scurte din nastere sunt operati dupa perioada de crestere, la barbatii cu inaltimea sub 150 cm si femeile cu inaltimea sub 145 cm. In cazul pacientilor cu oase scurte in urma unei afectiuni dobandite operatiile sunt efectuate in cazul in care exista diferente de lungime a unei extremitati fata de cealalta de 2 cm si mai mult.

“Operatiile de alungire pot fi efectuate la fel in cazul operatiilor pentru indreptarea defectelor, cu aparate externe (din exterior), externe-interne si doar interne (din interior). Utilizarea aparatelor externe este greoaie motiv pentru care intervin o multitudine de probleme, insa inovatiile tehnologice pun la dispozitie cuiele intramedulare (in interiorul osului) care se alungesc din interior impreuna cu osul. Utilizarea acestora a redus mult problemele care interveneau in urma aplicarii aparatelor externe (din exterior)”, declara prof. Sami Sokucu. 

Ce sunt tumorile ortopedice si ce modalitate de tratament exista?

“Este mai corect ca tumorile ortopedice sa fie denumite tumori ale sistemului osos si muscular. in intelesul general, tumorile ortopedice se intalnesc la tesuturile moi si oase. Tumorile osoase sunt tumori benigne si maligne care pot aparea la nivelul celulelor din interiorul osului, celule care formeaza tesutul osos. Acest tip de tumori reprezinta cam 5% din toate tumorile existente. In general, primul simptom al tumorilor osoase este durerea. In general, durerea se amplifica odata cu miscarea, continua in repaus si apare si in cursul noptii. Pe langa durere, umflaturile si fracturile patologice se numara printre simptomele tumorilor osoase. Tumorile tesuturilor moi seamana cu tumorile osoase si se clasifica in tumori benigne si maligne. Tumorile maligne reprezinta in jur de mai putin de 1% din toate tumorile. Tumorile benigne ale tesuturilor moi sunt intalnite de 10 ori mai mult decat sarcoamele tesuturilor moi. Spre deosebire de tumorile osoase, in general, primul simptom al tumorilor tesuturilor moi este umflatura”, declara doctorul ortoped Sami Sokucu, care vine la Constanta, pentru a oferi gratuit a doua opinie medicala, pe baza actelor medicale, pacientilor din Romania. Seminarul va avea loc sambata, 16 februarie 2019, la oficiul din Constanta al Medical Park - bd. Mamaia nr. 231, et. 3 (interfon 033). Pacientii se pot programa prin telefon la 0727593533, prin e-mail - office@medicalparkromania.com sau online, pe website-ul oficial

Diagnosticarea si tratamentul tumorilor osoase si ale tesuturilor moi necesita o abordare multidisciplinara in cadrul careia, pe langa medicul specialist in afectiuni ortopedice si traumatologie se numara si o echipa alcatuita din medici radiologi, oncologi radioterapeuti, oncologi medicali. Tratamentul pentru tumorile tesuturilor moi si osoase se efectueaza in functie de tipul tumorii. Pe langa abordarea ortopedica, in special in cazul tratamentelor tumorilor maligne, inainte sau dupa interventia chirurgicala este posibil sa fie necesara efectuarea de chemoterapie sau radioterapie.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare