Una dintre cele mai importante ecografii, si anume Doppler, este un tip special de ecografie care masoara fluxul sanguin in vasele de sange. Este utilizata pentru a evalua daca sangele curge normal sau daca exista obstacole, cum ar fi placi de aterom, tromboze sau stenoze arteriale.
Afla din randurile de mai jos care sunt acele situatii in care se recomanda efectuarea unei ecografii Doppler:
Ecografia Doppler – esentiala pentru evaluarea vaselor de sange
O ecografie Doppler ofera cele mai precise rezultate in evaluarea vaselor de sange. Poate detecta blocajele sau ingustarile in arterele si venele majore, ceea ce o face esentiala mai ales in cazul pacientilor cu risc de boli cardiovasculare, precum ateroscleroza sau tromboze. Ecografia Doppler este importanta si pentru monitorizarea bolilor vasculare in cazul pacientilor cu boli venoase precum varice si insuficienta venoasa sau arteriopatii periferice. Nu in ultimul rand, acest tip de ecografie este utilizat pentru monitorizarea sarcinii, pentru a evalua fluxul de sange de la mama la fat si pentru a detecta posibile complicatii legate de placenta sau de cordonul ombilical.
Medicul specialist in cardiologie recomanda o ecografie Doppler pacientilor cu boli vasculare precum tromboza venoasa profunda, insuficienta venoasa, ischemia membrelor inferioare sau ateroscleroza, dar si persoanelor care sufera de varice sau de alte afectiuni ale venelor. Este o ecografie foarte eficienta pentru evaluarea functionarii sistemului venos care poate influenta in mod semnificativ planificarea unui tratament chirurgical. De asemenea, ecografia Doppler este critica si in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala pentru a evalua posibile cauze legate de fluxul sanguin renal.
Ecografie parti moi – cand se recomanda impreuna cu ecografia Doppler?
In anumite situatii si in cazul unor afectiuni, medicul specialist poate recomanda atat ecografia Doppler, cat si alte tipuri de ecografii, precum cea a partilor moi. O ecografie parti moi se concentreaza pe examinarea muschilor, a tendoanelor, a ligamentelor si a altor structuri superficiale ale corpului. Este cea mai indicata ecografie pentru detectarea modificarilor inflamatorii, a tumorilor benigne sau maligne, a chisturilor sau colectiilor de lichid. In cazul persoanelor care sufera de insuficienta venoasa cronica, ecografia Doppler este utilizata pentru a evalua functia venoasa, in timp ce ecografia partilor moi poate evalua leziunile tesuturilor din jur, cum ar fi ulceratiile sau inflamatiile.
De asemenea, ambele tipuri de ecografii sunt recomandate in cazul unor traumatisme sau accidente. Ecografia partilor moi este utila pentru a evalua leziunile musculare sau tendinoase, in timp ce ecografia Doppler poate verifica daca exista afectare a fluxului sanguin in zona lezata. In cele din urma, medicul specialist poate recomanda aceste ecografii in cazul in care suspecteaza anumite tumori sau formatiuni. Daca o masa suspecta este depistata prin ecografia partilor moi, ecografia Doppler poate fi utilizata pentru a evalua daca exista un flux sanguin anormal, ceea ce ar putea indica o tumoare vascularizata sau maligna.
Ecografiile, fie cea Doppler sau cea pentru partile moi, sunt investigatii foarte utile si non-invazive pentru diagnosticarea si pentru monitorizarea unei game largi de afectiuni. Ele sunt recomandate in functie de simptomele pacientului si de suspiciunile medicului, oferind rezultate precise si detaliate despre starea organelor si a fluxului sanguin. Aceste investigatii sunt esentiale pentru detectarea timpurie a problemelor si pentru monitorizarea pacientilor cu boli cronice.
FOTO: canva.com
Advertorial