Boli

#operatie varice #operatie #varice

Cand este recomandata operatia de varice

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilatatii patologice ale venelor care apar atunci cand valvele unidirectionale, cu care sunt dotate venele si care au functia de a impinge sangele antigravitational spre inima, sunt distruse si astfel sangele isi va inversa circulatia producand staza, hiperpresiune intravenoasa si dilatarea venelor.

Aceasta disfunctie valvulara va genera o boala care va avea o evolutie ireversibila, lenta spre agravare, producand mai multe modificari distructive la nivelul macro si microcirculatiei sangvine cu aparitia semnelor si simptomelor specifice bolii varicoase.

Cel mai frecvent se imbolnavesc venele superficiale de la nivelul membrelor inferioare denumite Vena Safena Interna (mare) si Vena Safena Externa (mica). Aceste vene superficiale au o importanta functionala mica, deoarece dreneaza sangele din teritorii superficiale de la nivelul tegumentului. Majoritatea sangelui venos de la nivelul membrelor circula prin venele profunde.

Din pacate, odata ce venele superficiale s-au imbolnavit, ele nu mai pot fi reparate (nici medicamentos, nici interventional), motiv pentru care trebuiesc sacrificate, iar circulatia va fi preluata de venele profunde.

Recomandarile pentru ameliorarea simptomelor varicelor includ purtarea de sosete sau ciorapi de sustinere si miscarea sau ridicarea picioarelor. Insa in functie de evolutia bolii, medicul specialist indica tratament pentru varice conservator(medicamentos) sau interventional. Puteti gasi clinici care efectueaza operatie varice in Cluj, Bacau, Zalau sau orice alt oras din Romania, cu o simpla cautare pe Google.

Despre simptomatologie, aparitia varicelor dar si despre cand se recomanda operatia acestora, am discutat cu Dr. Vitalii Mironescu, Medic Specialist Chirurgie Generala

Ce favorizeaza aparitia varicelor?

In Romania aceasta boala afecteaza un procentaj de 35-50% din populatia adulta de regula cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 ani. Ca si factori care favorizeaza aparitia bolii, sunt factori interni – ce tin de materialul genetic, si factori externi – ce tin de stilul de viata sau unele obiceiuri. Factorii genetici nu pot fi influentati, deoarece cu ei ne nastem. Nu se mosteneste boala in sine, dar se mostenesc elementele ce sustin integritatea peretelui venos si structura anatomica a valvelor. Factorii externi sunt reprezentati de: sedentarism, munca zilnica in picioare, ridicatul greutatilor, obezitatea, sarcina, expunerea timp indelungat la caldura.

Care sunt simptomele?

Cel mai frecvent simptom pe care il prezinta pacientul cu boala varicoasa, sau varice, este senzatia de picioare grele sau picioare obosite aparute dupa o zi de stat in picioare. Chiar daca pacientul nu observa nicio vena dilatata, ecografic se pot depista modificari incipiente de varice.

In alte situatii bolnavul observa aparitia unor vene subtiri milimetrice (teleangiectazii sau spider veins) localizate mai frecvent la nivelul coapselor care in timp se extind devenind dureroase. Si acesta poate fi un semn de boala varicoasa incipienta ce va necesita o explorare ecografica.

Aparitia unor vene dilatate, localizate pe fata interna a membrului inferior, care ies din conturul tegumentului, este cauza cea mai frecventa pentru care pacientii se adreseaza la medic.

Alte semne sau complicatii care pot aparea in varice ar fi: edemul, dermatita de staza, tulburarile trofice tegumentare, ulcerul varicos, sau tromboflebita.

Ce investigatii sunt recomandate?

Ecografia Doppler venoasa a membrelor inferioare este examinarea de prima intentie si probabil cea mai importanta in patologia venoasa. Ecografia Doppler reprezinta investigatia esentiala ca diagnostic atat in patologia cronica a insuficientei venoase, cat si in bolile acute ca tromboza venoasa profunda sau tromboflebita superficiala. Avantajele ecografiei sunt in primul rand ca metoda este non-invaziva si se poate efectua la toti pacientii care au indicatie, este foarte accesibila, rapida, are costuri relativ scazute, si exista posibilitatea repetarii ori de cate ori este nevoie.

Sensibilitatea diagnosticului la examinarea ecografica Doppler se apropie de 95% daca este efectuata de un medic cu experienta avand si aparate de generatie mai noua.

Exista situatii unde explorarea ecografica nu ne ofera informatii suficiente sau nu poate vizualiza cu acuratete venele profunde si atunci se apeleaza la examinari mai complexe ca CT venografie cu reconstructie 3D, venografie conventionala, sau ecografie endovenoasa.

Cand este recomandata operatia si care sunt metodele disponibile?

Pentru reducerea mancarimii sau a senzatiei de picioare dureroase, obosite sau umflate, se recomanda:

  • Evitarea statului jos sau in picioare pentru perioade lungi de timp,
  • Miscarea regulata pe timpul zilei, astfel se activeaza muschii picioarelor si implicit stimularea fluxului sangvin,
  • Ridicarea picioarelor atunci cand pacientul este asezat, astfel incat sa fie mai usor ca sangele sa circule inapoi spre inima,
  • Evitarea pozitiei “picior peste picior” pentru ca vasele de sange sa nu fie ciupite.

Persoanele supraponderale care au varice sunt adesea sfatuite sa slabeasca, deoarece excesul de greutate este considerat a fi un factor de risc.

Tratamentul interventional difera in functie de stadiul de avansare a bolii sau unele particularitati, avand acelasi obiectiv comun – de eliminare a refluxului venos, respectiv indepartarea venelor dilatate. La ora actuala sunt trei metode de baza in tratamentul varicelor: scleroterapia, termoablatia si chirurgia clasica. Din aceste metode s-au dezvoltat o serie de tehnici minim invazive care se pot folosi, de la caz la caz, in monoterapie sau terapii combinate.

Scleroterapia

Aceasta este o procedura minim invaziva si nedureroasa utilizata in tratarea varicelor.

Ca si definitie, scleroterapia in tratamentul varicei reprezinta introducerea unei substante sclerozante intravenos care va produce o reactie inflamatorie a peretelui venos determinand in timp fibroza si inchiderea venei. Scleroterapia se poate folosi ca si tratament functional in varice, adica inchiderea unei vene varicoase cu reflux, sau tratament estetic de exemplu in venectazii ( spider veins).

Scleroterapia cu spuma sub ghidaj ecografic (Tehnica U.G.F.S.)

Este una dintre cele mai frecvent folosite metode de tratament a varicelor de catre medicii din Romania. Aceasta tehnica consta in introducerea in vena bolnava a substantei sclerozante sub forma de spuma, astfel se va produce o inflamatie locala, ulterior fibroza si inchiderea venei.

UGFS este indicata ca si tratament de inchiderea trunchiului al Venei Safene Interne (VSI) sau Venei Safene Externe (VSE), are o indicatie deosebita in varicele recidivate, fiind uneori singura metoda recomandata, poate fi folosita ca si tratament al malformatiilor vasculare, se pot inchide perforantele ce alimenteaza un ulcer varicos sau ca si tratament de completare dupa ablatia laser.

Cel mai mare avantaj al UGFS este ca aceasta metoda se poate efectua in ambulator fara internare si fara anestezie. Procedura dureaza cam o jumatate de ora, timp in care se marcheaza ecografic vena si locul injectarii, se prepara spuma care se introduce printr-o injectie in interiorul venei sub control ecografic. Dupa injectare se aplica un pansament compresiv si ciorap elastic iar pacientul se mobilizeaza si se poate intoarce acasa in siguranta.

De asemenea, costurile scazute comparativ cu tehnica chirurgicala sau tratamentul laser constituie un avantaj.

E.V.L.A. – termoablatia laser endovenoasa

Tratamentul laser endovenos se practica cu succes in boala varicoasa de peste 20 ani, metoda fiind adaptata si imbunatatita pe parcursul timpului. Ca si actiune, dupa ce fibra laser este introdusa in interiorul venei, varful acesteia va emite energie electromagnetica ce se va transmite peretelui venos sub forma de caldura distrugand astfel toate straturile venei. Mai simplu spus, vena este arsa si astfel scoasa complet din circuitul sangvin. Dupa aceasta arsura termica endoluminala, vasul devine obturat, complet nefunctional si se va fibroza in timp, transformandu-se intr-o cicatrice.

Tratamentul laser in varice este indicat in majoritatea stadiilor bolii, cu anumite particularitati. De obicei se trateaza trunchiurile venelor safene, dar poate fi folosit cu succes si in colaterale sau perforante. Selectarea pacientilor va depinde de examinarea ecografica Doppler, care ne va aduce informatii importante despre “punctul de scapare”, (zona unde valva este distrusa si apare refluxul), diametrul venei, continutul venei, distanta fata de piele, colaterale, variante anatomice, prezenta nervilor in vecinatate. Toate aceste elemente reprezinta practic cheia succesului in terapia laser.

La ora actuala ablatia termica cu laser se practica din ce in ce mai frecvent ca o interventie in regim de ambulator, adica pacientul nu va ramane internat peste noapte, iar la cateva ore dupa procedura se va intoarce la domiciliu.

Chirurgia clasica

Interventia chirurgicala clasica in tratamentul varicelor este indicata in stadiile avansate ale bolii, unde celelalte metode nu au eficienta sau nu pot fi aplicate. O operatie pentru varice efectuata corect in cazul unei patologii varicoase cu reflux ostial va reprezenta o disectie amanuntita a crosei, fara a distruge vasele limfatice, sutura tuturor colateralelor si sectiunea VSI razant la vena femurala, ceea ce reprezinta o crosectomie chirurgicala.

Astfel se va intrerupe refluxul venos in teritoriul varicelor, iar trunchiul venei safene si pachetele varicoase se vor extirpa chirurgical. Aceasta interventie necesita obligatoriu anestezie si internare, rata de complicatie este mai crescuta, iar recuperarea este de lunga durata.

Interventia prin scleroterapie si interventia prin LASER  se efectueaza in cadrul retelei Anastasios Medical in regim de ambulatoriu, fara necesitatea internarii. Medicii din echipa Anastasios au impreuna 40 de ani de experienta si mii de pacienti tratati de varice si alte boli venoase. Interventia cu LASER ofera cele mai bune rezultate si de cea mai lunga durata. In tratamentul varicelor, echipa medicala Anastasios foloseste laserul Biolitec Leonardo, fabricat in Germania, considerat cel mai bun si mai precis laser chirurgical pentru interventii flebologice la ora actuala. Pentru programari si intrebari legate de operatie varice Cluj, Bacau sau Zalau, va asteptam pe anastasios.ro

Articol sustinut de Anastasios Medical, o retea medicala cu clinici in Cluj, Bacau si Zalau. Pentru mai multe detalii si programari, vizitati anastasios.ro.

FOTO: shtterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare