Boli

#anxietate #simptome #tratament #atac de panica #atac de cord #psihiatru

Cand degenereaza anxietatea in tulburare psihica

Atacul de panica este un acces brusc de frica intensa sau anxietate care te cuprinde atunci cand iti dai seama ca ai facut ceva gresit sau cand esti complesit de munca, iar stresul se instaleaza. Palmele iti transpira, inima bate cu putere si ai dificultati respiratorii. In general, oamenii isi dau seama cand sufera un atac de panica, se calmeaza si isi tin sub control reactiile. Insa, la cei care sufera de tulburari de panica, gandirea rationala nu este suficienta si starea lor se agraveaza din ce in ce mai tare.

Tulburarea de panica: Anxietate extrema

Tulburarea de panica se manifesta prin atacuri de panica inopinate, repetate. Este anxietatea la cel mai inalt grad.

Persoanele cu tulburari de panica cred, de cele mai multe ori, ca sunt pe moarte, intrucat vor avea un atac de cord sau ca urmeaza sa innebuneasca. Simptomele clasice ale tulburarii de panica se manifesta la nivelul toracelui, pacientul avand dureri grave in piept. Persoanele care sufera de un atac de panica au dificultati de respiratie si transpira, la fel ca in cazul producerii unui atac de cord. Aceste simptome ar putea fi primele dintr-o serie de episoade de panica.

Alte simptome care sunt caracteristice pentru atacurile de panica sunt bataile accentuate ale inimii, tremuraturi, senzatie de sufocare, ameteala, senzatia de amorteala sau greata.

Cauzele tulburarilor de panica

Pentru tulburarea de panica poate exista o baza genetica care sa ii faca pe oameni predispusi la atacuri de panica frecvente. Cauza exacta a tulburarilor de panica nu este cunoscuta, insa teama extrema poate provoca un atac de panica atat la locul de munca, dar si acasa, chiar in timpul somnului.

Uneori persoanele anxioase sunt atat de speriate ca vor avea un atac de panica, incat dezvolta agorafobie - teama de spatii deschise, aglomerate. Astfel, anumite persoane care sufera de tulburari de panica aleg sa nu mai iasa din locuinte.

Diagnostic si tratament pentru tulburarile de panica

Tulburarea de panica este diagnosticata dupa o evaluare fizica si psihiatrica completa. Inainte de diagnosticare, este recomandat ca orice substanta toxica sa fie eliminata din organism. Asadar, este ideal sa eviti consumul de nicotina, cafeina si droguri inainte de evaluare.

Tratamentul pentru tulburarea de panica implica, de obicei, o combinatie de medicamente antidepresive, antianxietate si terapie cu un psihiatru sau un terapeut. In cadrul intalnirilor, pacientul va discuta despre temerile si nelinistile lui si, impreuna cu terapeutul, va stabili care dintre temeri sunt reale si care nu. In plus, terapeutul il va ajuta sa gaseasca modalitati de a face fata anxietatii in situatii dificile.

Este important ca tratamentul sa fie urmat chiar daca pacientul se simte mai bine, dupa o perioada de timp, intrucat daca medicatia este oprita, simptomele revin.

Atacurile de panica recurente pot fi de la usoare la severe si pot continua pe parcursul mai multor ani, mai ales cand este prezenta si agorafobia. Frecventa atacurilor de panica difera; pot exista perioade lungi fara niciun atac de panica, insa sunt si momente cand acestea sunt frecvente.

Sursa foto: thanhnien.com.vn

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare